ESM-1 (endokan) genindeki mutasyonların meme kanseri oluşumundaki ilişkisinin incelenmesi
Analyzing the relationship between the ESM-1 (endocan) gene mutation and breast cancer development
  1. Tez No: 424739
  2. Yazar: SERAP DEDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Moleküler Tıp, Genetics, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ESM-1, meme kanseri, metastaz, mutasyon, miRNA
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ESM-1 (Endothelial cell- specific molecule-1) veya `endocan?, endotelyal hücreler tarafından salgılanan çözünebilir bir proteoglikandır. Sağlıklı bireylerde kanda serbest olarak dolaşmakta olan ESM-1? in hücre adhezyonundaki rolü nedeniyle enflamasyon ve tümör oluşumunda kritik bir noktada bulunduğu düşünülmektedir. Bu genin ekspresyonu sitokinler tarafından düzenlenmekte, endotelyal ve epitelyal hücrelerde VEGF, TNF?, LPS ve IL_1ß uyarısı ile artmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda ESM1 geninin hücre çoğalması, hücre göçü, invazyon, metastaz ve tümör anjiyogenez oluşumunda etkin rolü olduğu keşfedilmiştir. ESM1?in akciğer, karaciğer ve mide gibi birçok kanserin patogenezinde rol oynadığı tespit edilmiştir. Meme kanseri dünyada akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Son yıllarda meme kanseri oluşumuna etki eden pek çok gen tespit edilmişir. Fakat tespit edilen bu genler veya geliştirilen tedavilerle henüz meme kanserinin erken teşhisi ve tedavisi tam olarak sağlanamamıştır. Bu nedenle çalışmamızda faklı kanser türlerinde etkisi gösterilmiş ve meme kanseri microarray analizinde aday genlerden biri olarak tespit edilmiş fakat meme kanserinde hiç çalışılmamış olan ESM-1 geni mutasyonlarını tespit etmeyi hedefledik. Bu amaçla, parafin bloktan elde edilen DNA örnekleri ile ESM1 geninin üç ekzonuna sekans tekniği kullanılarak mutasyon analizi yaptık. Çalışmalar sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda bir vakada ekzon 2?de daha önce tespit edilmemiş bir sessiz mutasyon, yine farklı bir vakada ekzon 2?de bir polimorfizm tespit edilmiştir. Yaptığımız sekans analizi sonucu dokuz vakada ekzon 3?ün poliA bölgesinde polimorfizm saptanmıştır. Bu bölgeye miRNA?ların bağlanması, söz konusu polimorfizmin önemli olabileceğini göstermektedir. ESM1 geninin meme kanseri üzerine etkisinin net bir şekilde gösterilebilmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ESM-1 or `endocan? (endothelial cell-specific molecule-1) is a proteoglycan secreted by endothelial cells. Circulating freely in the bloodstream of healty individuals ESM-1 is supposed to be at a critical point in inflammation and tumor progression because of its role in cell adhesion. Expression of this gene is regulated by cytokines. In endothelial and epithelial cells ESM-1 expression is stimulated by VEGF, TNFa, LPS and IL-1ß. In recent work, ESM1 was found to play an active role in cell growth, migration and invasion thus implicating it in cancer metastasis. ESM1 has been shown to play an important role in tumor angiogenesis and growth. It has been identified as playing a pathogenic role in lung, liver and stomach, among others. Breast cancer is one of the most common types of cancer in the world. In recent years, many genes involved in breast cancer development have been identified but unfortunately early prognosis and therapy of breast cancer cannot be managed yet. Therefore in our study we aimed to identify the possible mutations of ESM-1 which has been showed to play role in various other cancer types and detected as a candidate in breast cancer through a microarray study. DNA samples were isolated from paraffin-embedded pateint tissue samples and the three exons of the ESM1 gene were sequenced to identify possible mutations. In one of the samples, a previously identified silent mutation was found in exon two. In another, a polymorphism in exon two was identified. Based on the sequencing results, a polymorphism was identified in the polyA region of exon three in nine of the samples. As this is a region in which miRNAs are known to bind, this polymorphism could be important. To determine the effect of ESM1 in breast cancer a more comprehensive study is necessary. Keyworkds: ESM-1, breast cancer, metastasis, mutation, miRNA