Uterin fibroidi olan hastalarda serum endokan düzeylerinin araştırılması
Investigation of serum endocan levels in patients with uterine fibroids
- Tez No: 638388
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM ÖZYER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Uterine fibroids, Endocan, ESM-1, fibroid volume, angiogenesis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Uterin fibroidler, uterusun en yaygın görülen, iyi huylu, monoklonal tümörleridir. Uterin fibroidlerin etyolojisinde genetik, epigenetik, hormonal, çevresel, proinflamatuar, anjiogenik ve büyüme faktörlerinin rol oynadığına dair çok sayıda kanıt vardır. Endokan (ESM-1), vasküler endotelden eksprese edilen 50 kDa moleküler ağırlıklı çözünür bir proteoglikandır ve endotel aktivasyonu, angiogenez, tümör progresyonu ve inflamatuar süreçlerle ilişkilidir. Çalışmamız uterin fibroidli hastalarla, uterin fibroidi olmayan sağlıklı kontrol grubunun serum endokan düzeylerini kıyaslamak amacıyla tasarlanmış bir prospektif vaka-kontrol çalışmasıdır. İkincil olarak ise uterin fibroid sayısına, tipine, hacmine, yerleşimine ve kliniğine göre serum endokan düzeyi dağılımının tespiti amaçlanmaktadır. Materyal ve Metod: Çalışma uterin fibroidi bulunan 65 hasta ve uterin fibroidi bulunmayan 65 sağlıklı gönüllüyü kapsamaktadır. Ultrasonografi ile uterin fibroidlerin 3 eksende ölçümleri yapılarak; hacimleri ellipsoid formül ile hesaplanmıştır. Hasta ve kontrol grubunun serum numunelerinde ELISA yöntemi kullanılarak endokan düzeyleri tespit edilmiştir. Bulgular: Uterin fibroidli hasta grubunun serum endokan düzeyi ortalaması 145,18±169,86 pg/mL iken; kontrol grubunun serum endokan düzeyi ortalaması 88,94±54,21 pg/mL idi. Hasta grubu olgularının serum endokan düzeyi, kontrol grubu olgularına göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,016; p0,05). Sonuç: Çalışmamız sonucunda uterin fibroidi olan kadınlarda serum endokan düzeyleri, kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Uterin fibroidlerin etyolojisinde; inflamatuar, anjiogenik ve tümör progresyonu ile ilgili bir belirteç olan endokanın rolünün araştırılmasında daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler : Uterin fibroid, Endokan, ESM-1, Fibroid hacmi, Anjiogenez
Özet (Çeviri)
Objective: Uterine fibroids are the most common benign monoclonal tumors of the uterus. There is a lot of evidence that genetic, epigenetic, hormonal, environmental, proinflammatory, angiogenic and growth factors play a role in the etiology of uterine fibroids. Endocan (ESM-1) is a soluble proteoglycan with a molecular weight of 50 kDa expressed from vascular endothelium and it is associated with endothelial activation, angiogenesis, tumor progression and inflammatory processes. Our study is a prospective case-control study designed to compare the serum endocan levels of patients with uterine fibroids and a healthy control group without uterine fibroids. Secondly, it is aimed to determine the distribution of serum endocan levels according to the number of uterine fibroids, type, volume, location and clinic. Materials and Methods: The study included 65 patients with uterine fibroids and 65 healthy volunteers without uterine fibroids. Uterine fibroids were measured in 3 axes by ultrasonography. Uterine fibroid volumes were calculated using the ellipsoid formula. Endocan levels were determined in serum samples of patient and control groups by using ELISA method. Results: The mean serum endocan level of the uterine fibroid patient group was 145.18 ± 169.86 pg / mL and the mean serum endocan level of the control group was 88.94 ± 54.21 pg / mL. Serum endocan level of the patient group was found to be statistically significantly higher than the control group (p = 0.016; p 0.05). Conclusion: As a result of our study, serum endocan levels were found to be higher in women with uterine fibroids compared to the control group. Further studies are needed to investigate the role of the endocan, which is an inflammatory, angiogenic and tumor progression marker in the etiology of uterine fibroids.