Online diyet alan yetişkin bireylerde ortoreksiya nervoza ve ilişkili parametrelerin değerlendirilmesi
Identification of orthorexia nervosa in adults applying for online diet and determing the correlation with other parameters
- Tez No: 424761
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜVEDDET EMEL TÜFEKÇİ ALPHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: ORTO-15 testi, Ortoreksiya nervoza, Yeme bozuklukları, Sağlıklı beslenme takıntısı, ORTO-15 test, Orthorexia nervosa, Eating disorders, Healthy eating obsession
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ortoreksiya nervoza'nın (sağlıklı beslenme takıntısı) henüz Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı'da bir tanı kriteri olmasa da gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte daha da yaygınlık göstermeye başladığı söylenebilir. Bireyler normal ağırlıklarında olsun olmasın sağlıklı beslenme takıntısı eğiliminde olabilmektedir. Bu araştırmanın amacı; bireylerin sağlıklı beslenme takıntısı durumlarının ağırlıkları ve yeme tutumları ile arasındaki ilişkinin saptanmasıdır. Araştırmaya 1972 kişi alınmıştır. Katılımcıların 1637'si kadın 335'i erkektir. Araştırmaya katılanlara anket, online gönderilerek doldurmaları istenmiştir. Anket 3 kısımdan oluşmaktadır. Genel bilgiler, Yeme Tutumu Testi (YTT) ve ORTO-15 testi. Araştırmada Yeme tutumu testi sonucuna göre yüksek risk grubunda bulunan bireylerin %44,1'i (n=144) Ortoreksiya tanısı da almıştır. Yeme tutumu ve Ortoreksiya arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmıştır (p001).
Özet (Çeviri)
Orthorexia nervosa is not indicated in The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM). But it is more frequent between people who are affected by technology. People who are at normal weight or not, show symptoms of orthorexia nervosa. This study aims that find the relationship between orthorexia nervosa, eating habits and body weight. This study was conducted on 1972 randomly selected people were contain 1637 female and 335 male. 3-part online questionnaire was sent these people via online. These parts were; general information, eating attitude test and ORTO-15 test. Statistical analyses revealed that people who are in high risk group, was made orthorexia diagnosis (n=144). When all the findings were evaluated it was concluded that there are no meaningful differences between body wight and orthorexia nervosa.