Türkiye'de ameliyathane hemşireliği alanında yapılan yüksek lisans tezlerinin içerik ve yöntem açısından değerlendirilmesi
Evaluation the master thesis' written in turkey in the field operating room nursing, regarding their methodology and contents
  1. Tez No: 424844
  2. Yazar: YASEMİN ŞABABLI OKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ETİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi, cerrahi ve ameliyathane hemşiresi, cerrahi el yıkama, dezenfeksiyon, sterilizasyon, Disinfection, surgery, surgery and operating room nursing, surgical scrubbing, sterilization
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de ameliyathane hemşireliği alanında yapılan yüksek lisans tezlerinin içerik ve yöntem açısından değerlendirilmesi amacıyla planlandı. Araştırma kapsamına YÖK ulusal tez merkezi veri tabanı kullanılarak 1997-2012 yılları arasında ameliyathane hemşireliği alanında yapılan 29 yüksek lisans tezi alındı. Tezler, anahtar kelimeler girilerek,“Ayrıntılı Tarama”sayfası ve“Gelişmiş Arama”seçeneği yardımıyla tarandı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 17.0 kullanıldı. Verilerin sunumunda tanımlayıcı istatistik ve Ki-kare testi kullanıldı. Tezlerin büyük bir kısmının; 2010-2012 yılları arasında (%65,8), Marmara Üniversitesi'de (%38) ve Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği AD'da yapıldığı (% 65,5), danışman ünvanının profesör (%48,3) ve mesleğinin hemşire (%86,3), tezin uygulanma süresinin 1-9 ay olduğu (ort:3,78) belirlendi. İçerik ve yöntem açısından değerlendirilen tezlerin tamamının nicel araştırma (%100) ve tanımlayıcı tipte olduğu (%86,2), istatistik yöntemin parametrik olmayan testler olduğu (%48,3) ve anket formu kullanıldığı (%75,9) saptandı. Yaptığımız çalışmada; çalışmayı yürüten danışmanın ünvan durumu ile yapılan tezlerin araştırma tipi, veri toplama aracı, istatistiksel analiz yöntemi ve çalışmanın yapıldığı merkez sayısı arasındaki ilişki düzeyi incelendiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Araştırma, YÖK'ün ulusal tez merkezi veri tabanı kullanılarak elde edilmesinden dolayı tam metin ulaşılabilen tezlerle sınırlıdır. Çalışmanın doktora tezlerini de kapsayan daha büyük örneklem gruplarında yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to evaluation the master thesis' written in Turkey in the field of operating room nursing, regarding their methodology and contents. 29 master thesis in the field of operating room nursing, written between years 1997-2012, were included in the study, using Turkish Higher Education Council (YOK) National Thesis Center database. Thesis' were searched, using the“Key Words”and“Detailed Search”and“Advanced Search”options. SPSS 17.0 was used for data analysis. For statistical analysis, descriptive statistical and chi-square tests were used. Majority of the thesis' (65.8%); were written between years 2010-2012, at Marmara University (38%), at the Department of Surgical Nursing (65.5%), the supervisor title was professor (48.3%) in nursing (86.3%) in general and the time period for the thesis preparation was 1-9 months (mean 3.78). The thesis' that were examined in regard to content and methods were entirely quantitative researchs (100%) and descriptive studies (86.2%), the statistical methods were non-parametric tests (48.3%) and questionnaire forms were used (75.9%) in majority of the thesis'. In our study, no statistical difference (p>0.05) was found between groups, regarding the supervisor title of the thesis supervisor, research type of the thesis, data collection methods, statistical analysis and the number of centers that the study was performed. Our research was limited with our access to the full text thesis' that were present at YOK national thesis center database. This study, including doctoral thesis done in a larger sample group suggested.