Penisilinle oluşturulan deneysel epileptiform aktivite üzerine apelin-13'ün gösterdiği prokonvulsan etkide kanabinoid CB1 reseptörünün rolü
The role of cannabinoid CB1 receptor in the proconvulsant effect of apelin-13 on penicillin-induced epileptiform activity
- Tez No: 424864
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL AĞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: ACEA, AM-251, apelin-13, epilepsi, penisilin, ACEA, AM-251, apelin-13, epilepsi, penisilin
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Amaç: Epilepsi, tekrarlayan nöbetlerle karakterize, toplumda sık görülen nörolojik bir hastalıktır. Epilepsi oluşumunda nöropeptidler, reseptörler ve nörotransmitterler gibi birçok sistem rol almaktadır. Bir nöropeptid olan apelin-13'ün prokonvulsan etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Sunulan çalışma kanabinoidler ile apelin-13 etkileşiminin penisilin modeli deneysel epilepsideki rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Materyal ve Metot: Sunulan çalışmada 91 adet Albino Wistar cinsi erkek sıçan kullanıldı. Deney hayvanları 13 gruba bölündü. 1. gruba hiçbir şey uygulanmadı, 2. gruba SF, 3. gruba penisilin, 3 gruba kanabinoid CB1 reseptör agonisti ACEA ile antagonisti AM-251, 2 gruba apelin-13'ün farklı dozlarının verildi ve 6 grupta da bu maddelerin etkileşimleri araştırıldı. Sıçanlar üretan (intraperitoneal, i.p.) anestezisi altında stereotaksik cihaza yerleştirildi. Gruplara bağlı olarak 500 IU penisilin-G (intrakortikal, i.k.) ile epileptiform aktivite oluşturulduktan 30 dakika sonra birinci madde, 10'ar dakika aralıklarla da ikinci ve üçüncü maddeler intraserebroventriküler (i.s.v.) yolla verildi. Bulgular: Etkin doz apelin-13 (15 µg) 20. dakikadan itibaren epileptiform aktiviteyi arttırdı. Etkin doz AM-251 (0,25 µg) de 20. dakikadan itibaren epileptiform aktiviteyi arttırdı. Etkin doz AM-251 + etkin doz apelin-13 epileptiform aktiviteyi 30. dakikadan itibaren arttırdı. Etkisiz doz AM-251 (0,125 µg) + Etkin doz apelin-13 epileptiform aktiviteyi 30. dakikadan itibaren arttırdı. Etkin doz ACEA (7,5 µg) epileptiform aktiviteyi 50. dakikadan itibaren azalttı. Etkin doz ACEA + etkin doz apelin-13 40. dakikadan itibaren epileptiform aktiviteyi azalttı. Etkisiz doz AM-251 + etkisiz doz apelin-13 (5 µg) + etkin doz ACEA 50. dakikadan itibaren epileptiform aktiviteyi istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azalttı. Sonuç: ACEA, apelin-13 ile birlikte verildiğinde apelin-13'ün prokonvulsan etkisini tümüyle baskılamıştır. AM-251 epileptiform aktivitenin spike frekansını apelin-13'e göre daha fazla artırmıştır. Etkisiz doz AM-251 + etkisiz doz apelin-13'ün sinerjik etki oluşturmamasından dolayı, kanabinoidlerin ve apelin-13'ün farklı yolakları kullandığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Epilepsy is a common neurological disorder characterized by recurrent seizures. Many neuropeptides, neuromodulators and neurotransmitters play an important role in the epileptic activity. It has been shown that the neuropeptide apelin-13 shows a proconvulsant effect on penicillin-induced epilepsy. The aim of this study is to evaulate interaction between cannabinoids and apelin-13 in experimental model of epilepsy. Material and Method: Ninety-one male albino Wistar rats were divided into 13 groups. First group rats were not applied drugs or normal SF, second group was the sham, third group received the penicillin accepted as control, three different groups were supplied CB1 receptor agonist ACEA, at a dose of 7.5 µg and antagonist AM-251, at a doses of 0.25 µg – 0.125 µg, two groups were given different doses of Apelin-13 and five groups were evaluated interaction between these chemicals. Results: Apelin-13, at a dose of 15 µg, increased the frequency of epileptiform activity in 20th minute. AM-251, caused proconvulsant activity in 20th minute. Administration of AM-251 + apelin-13 also increased the frequency of epileptiform activity starting from 30 minutes after apelin-13 injection. Administration of non-effective dose of AM-251 and the effective dose of apelin-13 enhanced the epileptiform activity starting in 20 minutes after apelin injection. ACEA, at a doses of 7.5 µg, decreased the epileptiform activity starting in 50th minute. Administration of the effective doses of ACEA and apelin-13 decreased the epileptiform activity starting from 40 th minute after apelin-13 injection. The non-effective doses of AM-251, apelin-13 and effective dose of ACEA reduced the epileptiform activity 50 minute after apelin-13 injection. Conclusion: Since the co-administration of non-effective doses of apelin and AM-251 did not cause an additional proconvulsant activity in this study, it might be assumed that they use separate pathways to initiate their effects in epilepsy.