Pediatrik diyabetik hastalarda paraoksonaz gen polimorfizm analizi
Paraoxonase gene polymorphism analysis in patients with diabetes mellitus
- Tez No: 424895
- Danışmanlar: PROF. DR. KENAN HASPOLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, paraoksonaz geni, pediatri, Diabetes Mellitus, paraoxonase gene, pediatrics
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Diyabetes Mellitus (DM) dünya genelinde, komplikasyonları nedeniyle mortalite ve morbiditeye neden olan hastalıklar sıralamasında ilk sıralarda yer alır. İnsidansının artması nedeniyle tıp dünyasında önemli bir yere sahiptir. Multifaktöryel etiyolojiye sahip DM'un ilişkili olduğu gen polimorfizmlerinin çocukluk yaş grubunda belirlenmesi hastalığın genetik alt yapısının anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Çalışmamızda DM'lu hastalar da Paraoksonaz1 55 (PON1 55) ve PON1 192 polimorfizmlerinin DM ile ilişkisinin olup olmadığını ve farklı genotip gruplarında açlık glikozu, Hemoglobin A1c (HbA1c), kolesterol ve yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) ile korelasyonunu belirlemeyi hedefledik. Çalışmada 3-15 yaş aralığında Diyabetes Mellitus tanısı almış 75 hasta ve bu gruba yaş ve cinsiyet açısından eş 54 sağlıklı kişide PON1 55 ve PON1 192 polimorfizmlerini inceledik. DNA izolasyonunun ardından, PCR ve RFLP yöntemleri ile bireylerin genotiplerini belirledik. Hasta ve kontrol grubundan ayrıca HDL, LDL, total kolesterol, glikoz ve sadece hasta grubundan HbA1c düzeyi için kan örnekleri aldık. İstatistiksel analizler SPSS 16.0 ( Chicago ILL USA) kullanılarak yapıldı. Kategorik verilerin analizinde Chi-kare testi, numerik verilerin analizinde t-testi kullanıldı. İncelenen polimorfizmlerde hasta ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi (p>0,05). PON1 55 ve PON1 192 gen polimorfizmleriyle HDL, total kolesterol, glikoz seviyeleri arasında zayıf ilişki tespit edildi (p>0,05). Hasta grubunda, HbA1c düzeyi %6,6 ve üstü olan hastalarda PON1 55 polimorfizm genotip sıklığı HbA1c düzeyi %6,5 ve altında olan hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek bulundu (p0,05). Sonuç olarak Diyabetes Mellitus ile paraoksonaz gen polimorfizmleri arasında anlamlı ilişki bulunamasa da mevcut literatür bilgilerimize göre paraoksonaz gen polimorfizmi ve DM ilişkisi konusunda çocuk yaş grubunda yapılan ilk çalışma olması bakımından da önemlidir.
Özet (Çeviri)
Diabetes Mellitus (DM) is one of the most important disease in the worldwide because of consisting serious complications of mortality and morbidity. It take important place in the world due to increasing incidence in medicine. Determining of the gene polymorphism in childhood, Diabetes Mellitus that associated with multifactorial etiology will lead to understanding of the genetic background of the disease. In this study, we aimed to determine whether the possible or impossible relationship between Paraoxonase1 55 (PON1 55) and 192 polymorphisms in pediatric patients with DM and to determine correlation between fasting glucose, HbA1c, cholesterol and high density lipoprotein (HDL) in among different genotype groups. We examined PON1 55 and PON1 192 polymorphisms in 75 children who were diagnosed with DM and 54 healty controls whose age and gender were matched similarly with mean age 3-15. After DNA extraction we determined the genotypes of the individuals by PCR-RFLP methods. Also, blood samples such as HDL, LDL, total cholesterol and glycose were taken from patient group and control group and only blood samples for HbA1c level were taken from patient group. Statistical analysis was performed by SSPS 16.0 (Chicago ILL USA). Qualitative data were compared between groups by the chi-square test and t-test was used for the analysis of numerical data. There is no significant difference between patient and healthy control group (p>0,05) in examining polymorphisms. Weak relationship was identified between levels of HDL, total cholesterol, glucose and polymorphisms of PON1 55 and PON1 192. PON1 55 polymorphism frequency was statistically significantly higher in patient group with levels higher than %6,6 of HbA1c (p0,05). In conclusion, although no statistically significant relationship was found between the paraoxanase gene poymorphism and DM, this study is important in terms of being first study in pediatric age group about the relation between paraoxanase gene polymorphisms and Diabetes Mellitus according to our current literature knowledges.