Tip 1 diabetes mellitus tanılı pediatrik hastalarda optik koherens tomografi anjiyografi ile retina mikrovaskülaritesinin değerlendirilmesi
Evaluation of retinal microvascularity in pediatric patients with type 1 diabetes mellitus using optical coherence tomography angiography
  1. Tez No: 913902
  2. Yazar: SEMİH BOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE NUR TOPUZ, DR. MEHMET ÖZBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Koryokapillaris, optik koherens tomografi anjiyografi, tip 1 diyabetes mellitus, choriocapillaris, optical coherence tomography angiography, type 1 diabetes mellitus
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Amaç: Tip 1 Diyabetes Mellitus (T1DM) tanılı pediatrik hastalarda retina mikrovaskülaritesinin Optik Koherens Tomografi Anjiyografi (OKTA) yöntemi ile değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, T1DM tanısı almış 77 pediatrik hasta ve 77 sağlıklı kontrol grubu olmak üzere toplam 154 birey incelendi. Her olgunun bir gözü çalışmaya dahil edildi. OKTA cihazı ile her iki gruptaki bireylerin retina yüzeyel ve derin kapiller pleksus damar dansiteleri, foveal avasküler zon alanları, radyal peripapiller kapiller damar dansiteleri, koryokapillaris akım defektleri, OKT cihazı ile foveal kalınlık ve subfoveal koroidal kalınlık ölçümleri yapıldı, bulgular kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Veriler istatistiksel analizler ile değerlendirildi. Bulgular: T1DM tanılı grup ile kontrol grubunun arasında retina yüzeyel kapiller pleksus damar dansitesi ve foveal avasküler zon alanı parametreleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05). Retina derin kapiller pleksus damar dansitesi parametrelerinde hasta grubunun superior yarı alan damar dansitesinde istatistiksel açıdan anlamlı yükseklik tespit edildi (p0.05). Sonuç: Çalışmamızda retinopatisi olmayan T1DM tanılı grup ile sağlıklı kontrol grubu kıyaslandığında OKTA incelemelerinde hasta grubun koryokapillaris perfüzyonunda anlamlı bozulma olduğu izlendi. Bu çalışmanın sonuçları, T1DM tanılı pediatrik hastalarda retina mikrovaskülaritesindeki değişikliklerin erken dönemde bile OKTA ile tespit edilebileceğini göstermektedir. OKTA, retina damar yapılarındaki bozulmaların non-invaziv bir şekilde izlenmesini sağlayarak diyabetik retinopati riskinin erken tanısına katkı sağlayabilir. Çalışma, OKTA'nın diyabetin retina üzerindeki etkilerinin izlenmesinde güvenilir bir yöntem olduğunu ve klinik uygulamalarda önemli bir görüntüleme yöntemi olduğunu vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate retinal microvascularity in pediatric patients diagnosed with Type 1 Diabetes Mellitus (T1DM) using Optical Coherence Tomography Angiography (OCTA). Materials and Methods: A total of 154 individuals, including 77 pediatric patients diagnosed with T1DM and 77 healthy children as a control group participated in this study. One eye from each participant was analyzed. Using an OCTA device, measurements were taken for superficial and deep capillary plexus vessel densities, foveal avascular zone (FAZ) areas, radial peripapillary capillary vessel densities, and choriocapillaris flow deficits. Additionally, foveal thickness and subfoveal choroidal thickness were measured using an OCT device, and the findings were noted and compared between the pediatric patient group and the control group. The data were analyzed using statistical methods. Results: There was no statistically significant finding between the T1DM group and the pediatric patient group concerning superficial capillary plexus vessel density and FAZ area parameters (p>0.05). In the deep capillary plexus vessel density parameters, an increase was observed which was statistically significant in the superior hemi-area vessel density in the pediatric patient group (p0.05). Conclusion: Our study demonstrated a marked impairment in choriocapillaris perfusion in the T1DM group without retinopathy compared to the healthy pediatric group based on OCTA evaluations. These findings suggest that changes in retinal microvascularity in pediatric patients with T1DM is detectable even in the early stages of disease progression using OCTA. By enabling non-invasive monitoring of retinal vascular changes, OCTA may be a useful diagnostic tool for the early diagnosis of diabetic retinopathy risk. This study highlights OCTA as a trustworthy method for monitoring the effects of diabetes on the retina and emphasizes its potential role as a valuable tool in clinical practice.