Tavşanlarda deneysel subaraknoid kanama modelinde IV %20 mannitolün serebral vazospazm üzerine etkileri
The effects of %20 IV mannitol in experimental models of subarachnoid hemorrhage (SAH) in rabbits
- Tez No: 424901
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: subarachnoid hemorrhage, serebral vasospasm, %20 mannitol, basillar artery, experimental SAH model
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
AMAÇ: Taradığımız tüm ingilizce literatürde Subaraknoid Kanama (SAK) tedavisinde sıklıkla kullanılan %20 monnitolün SVS üzerine etkilerinin incelenmediğini gördük. Bu nedenle bu çalışmada tavşanlarda deneysel SAK modelinde bir osmotik diüretik ajan olan ve kafa içi basınç artışı (KİBA) durumunda sıklıkla kullanılan intravenöz %20 mannitol uygulamasının serebral vazospazm üzerine etkilerini incelemeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda toplam 28 adet Yeni Zelanda beyaz tavşanı kullanıldı. Tavşanlar Grup 1[kontrol,n=7],Grup 2[SAK (+),n=7],Grup 3[SAK(-)%20 Mannitol (+) ,n=7], Grup 4[SAK(+),%20 Mannitol(+) ,n=7] olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Deneysel SAK modeli Grup 2 ve 4 teki tavşanların sisterna mangalarına otolog arteryel kan verilerek SAK oluşturuldu. Grup 3 ve 4'teki tavşanlara 1gr/kg/gün % 20 mannitol 4 eşit doza bölünerek 3 gün süre ile intravenöz olarak verildi. Tüm tavşanlar SAK oluşumunu takip eden 72.saatte sakrifiye edilerek beyin beyin sapı global olarak çıkarılıp fiske edildi. Deneklerin baziller arterlerinden elde edilen kesitler Hematoksilen ve Eosin ile boyanarak mikroskop altında incelendi. BULGULAR: Elde edilen baziller arter kesitlerinde damar kalınlığı, damar çapı, lümen çapı, lümen kesit alanı ve damar toplam alanları ölçüldü. Grup 1,3,4 arasında damar duvar kalınlığı yönünden anlamlı fark saptanmadı(p=0,01). Tüm gruplar arasında en fazla damar duvar kalınlığı grup 2'de ölçüldü. Grup 1 ve 3 karşılaştırıldığında baziller arter lümen çapları arasında anlamlı fark saptanmadı(p=0,46).Grup 1,2,4 lümen çapları arasında fark saptanmadı. Baziller arter lümen kesit alanları arasında da anlamlı fark saptanmadı(p=0,08). SONUÇ: %20 Mannitol tedavisinin Subaraknoid kanama deneysel modeli sonrası gelişen serebral vazospazm üzerine olumlu veya olumsuz herhangi bir etkisinin olmadığı saptandı. ANAHTAR KELİMELER: Subaraknoid kanama , Serebral vazospazm, Mannitol, Baziller arter , Deneysel SAK
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to examine the effects of mannitol , an osmotic diuretic agent in experimental models of subarachnoid hemorrhage (SAH) in rabbits.Mannitol is used frequently in the event of increased intracranial pressure on the intravenous administration of mannitol 20% of cerebral vasospasm . Material and Method: In this study a total of 28 New Zealand white rabbits were used. Rabbit Group 1 [control, n = 7] and Group 2 [SAH (+), n = 7] Group 3 [SAH (-) 20% Mannitol (+), n = 7] Group 4 [SAH (+) 20% Mannitol (+), n = 7] were divided into 4 groups. SAH has created one of the rabbits in groups 2 and 4 cisterns manga given the autologous arterial blood. Group 3 and 4 rabbits were 1g/kg/day intravenously for 3 days, 20% mannitol in 4 equally divided doses. All rabbits were sacrificed 72th h after the formation of SAH in the brain and brain stem were removed globally and fixed. The subjects of the basilar artery sections obtained from stained with hematoxylin and Eosin were examined under a microscope. Results: The resulting thickness of basilar artery cross-sectional vessel, the vessel diameter, lumen diameter and lumen cross sectional area and total vessel area was measured. There was no significant difference between the 1,3,4. groups in terms of vessel wall thickness(p=0,01). Among all groups, maximum vessel wall thickness was measured in the group 2. Compared to Group 1 and 3, there was no significant difference between the basilar artery lumen diameter(p=0,46). There was no significant difference between the basilar artery lumen cross-sectional area(p=0,08). 20% mannitol therapy on developing experimental models of cerebral vasospasm after subarachnoid hemorrhage has been found to have any beneficial or adverse effects.