Dönüşümcü liderlik ve örgütsel bağlılık ilişkisi: Bir araştırma
A research on the relationship between the transformational leadership and organizational commitment
- Tez No: 424967
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM CÜNEYT ARSLANTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüşüm, Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Örgütsel Bağlılık, Transformation, Leadership, Transformational Leadership, Organizational Commitment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma da, dönüşümcü liderlik ve boyutlarının örgütsel bağlılık ve boyutları üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığı konusu araştırılmaktadır. Bu maksatla dönüşümcü liderlik kavramı bir literatür taraması ile kuramsal çerçevede araştırılmıştır. Aynı şekilde örgütsel bağlılık kavramı da kuramsal açıdan araştırılmış ve bu iki kavram arasındaki ilişki kurulmaya çalışılmıştır.Birinci bölümde dönüşüm, liderlik, dönüşümcü liderlik ve dönüşümcü liderlik boyutları kavramsal açıdan ele alınmıştır.İkinci bölümde bağlılık, örgütsel bağlılık ve örgütsel bağlılık boyutları incelenmiştir. Üçüncü bölümde dönüşümcü liderlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki üzerine yapılan daha önceki çalışmalara değinilerek, bu konuda ileri sürülen hipotezleri test etmek için tekstil sektöründe faaliyet göstermekte olan kurumsal bir firmada toplam 246 katılımcı üzerinde anket uygulanmıştır. Bu ankette dönüşümcü liderlik kavramını ölçmek için katılımcılara dönüşümcü liderlik ölçeği ve örgütsel bağlılık kavramını ölçmek için ise örgütsel bağlılık ölçeği uygulanmıştır. Daha sonra bulguların değerlendirilmesi için SPSS 21.0 for Windows istatistik programı ile elde edilen analizlere yer verilmiştir.Son bölümde ise çalışma ile ilgili sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to investigate the issue of whether transformational leadership and sizes of any impact on organizational commitment and sizes. For this purpose, an extensive literature search on transformational leadership was done in relation to the concept and theoretical framework. Likewise, the theoretical concepts were explored in terms of organizational commitment, aiming to establish a relationship between these two concepts.In the first part, transformation, leadership, transformational leadership and transformation dimensions of leadership were discussed in the conceptual point of view.In the second part, justice, organizational commitment and organizational commitment dimensions were examined.In the third part of the research transformational leadership and its reference to previous studies on the relationship between organizational commitment, a corporate firm, which operates in the textile sector to the test hypotheses put forward on this subject was administered questionnaire on a total of 246 participants. This survey participants scale transformation, transformational leadership and organizational commitment concepts to measure the scale of commitment has been applied to measure the concept of organizational commitment. Data obtained were analized by using SPSS 21.0 for Windows software.The final section outlines the results and recommendations related to this work.