Havayolu işletmelerinde uçuş operasyon kontrol merkezlerinin stratejik ve ekonomik etkilerinin incelenmesi : Bir uygulama örneği
Airway business and flight operation control center's strategic & economic impacts : A study case
- Tez No: 424969
- Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN AYŞEN WOLFF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Sivil Havacılık, İşletme, Economics, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havacılık, FOCC, Flight Dispatcher, Aviation, FOCC, Flight Dispatcher
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzde Globalleşme ile birlikte insanların hızla teknolojik gelişmelere ayak uydurma gerekliliği ve zorunluluğu da doğmuştur. Bu hızla ilerleyen teknoloji beraberinde hızlı iletişim, anında dünyanın bir ucundan bir ucuna haberdar olmak, dolayısıyla global yaşamak olarak ele alınabilir. Bu gelişmeler çevresinde dünyanın bir ucundan diğer ucuna hızla ulaşmak için de uçak ve uçuş teknolojisi geliştirilmiştir. Bu teknoloji gerek ticari gerek keyfi gerek mecburi durumda olursa olsun insanların ihtiyacı olan bir araç haline gelmiştir. Havayolu taşımacılığı doğuşundan günümüze kadar nasıl ilerlediği, tarihçesi ve nasıl geliştiği hakkında bilgiler ilk bölümde yer almıştır. Ayrıca, hava yolu işletmesindeki ana bölümler, uluslar arası sivil havacılık örgütleri bu bölümde incelenmiştir. İkinci bölümde havacılık şirketlerinin işletilmesi şirket pazarlamasında başarı faktörleri, düşük maliyet uygulamaları ve uçuş operasyon kontrol merkezleri ve bu merkezlerin havayolu işletmeleri üzerindeki etkinlikleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise örnek çalışma olarak uçuş operasyon kontrol merkezinde yapılmış olup havayolu işletmeciliğinin beyin merkezi olan Uçuş Operasyon Kontrol Merkezinin (FOCC)&Uçuş Dispeçerinin (Flight Dispatcher) havayolu işletmeciliği üzerindeki stratejik ve ekonomik etkinliğinin sonuçları incelenerek elde edilen bulgulara yer verilmişitr.
Özet (Çeviri)
Today, along with globalization, there emerged the obligation as well as necessity to comply with the technological developments. Rapidly progressive technology brings about fast communication, immediate transnational exchange of information, and hence globalized way of life. In this context, to help the travel across the world, the technology of aircraft and flight was developed. This technology has become a medium to meet the commercial, recreational or obligatory needs of people. How has airline transportation improved since its birth? What is the history of its improvement like? First part of this study deals with major departments of an airway business company, and international civil aviation organizations. Second part analizes the management of aviation organizations, their role in the marketing strategies of the organization, low cost practices, and finally flight operation control centers and their impact on aviation organizations. Third part of this study concentrates on the results of a group work which was run in the flight operation control center, and discusses the effects of the Flight Operation Control Center (FOCC)-the brain of an aviation organization- and Flight Dispatcher on an aviation enterprises.