Kadın figürünün türküler ve dizilerde temsili: Karadeniz Bölgesi üzerine bir çalışma
Representation of female figure in folk songs and serials: A study on the Black Sea Region
- Tez No: 424970
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET MURAT MENGÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Folklore, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz kadını, toplumsal rol, dizi, türkü, Blacksea woman, social role, series, folk song
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada popüler kültür ürünü olan dizilerde ve folk kültür ürünü olan türkülerde kadınının temsil ediliş biçimi incelenmiştir. Çalışmada Karadeniz kadınına toplumsal cinsiyet bağlamında yüklenen roller belirlenmiş ve bu roller kapsamında kadının toplumsal statüsü üzerine çıkarımlar yapılmıştır. Araştırmada Karadeniz kadınının sosyal statüsünün dizilerde ve türkülerde nasıl temsil edildiği sorusuna yanıt aranmıştır. Araştırmanın birinci ve ikinci bölümleri kuramsal bir çalışmayı kapsamaktadır. Çalışmanın giriş kısmında konu, amaç, önem, araştırma sorusu, varsayım, örneklem ve yöntem konusunda bilgi verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise toplumsal cinsiyet kavramı çerçevesinde, dünyada kitle iletişim alanında yapılmış ilk feminist hareketler ile Türkiye'de yapılmış ilk feminist hareketler ve bölge kadınının kültürel yapısı hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmanın uygulama bölümünde seçilen diziler ve türküler içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Bu bağlamda toplamda 20 bölümlük dizi ile 62 adet türküye içerik analizi yöntemi uygulanmıştır. İncelenen türkü ve dizilerde kadının temsil biçimleri birimleştirme yapılarak kodlanmıştır. Araştırma nitel olmasına rağmen, elde edilen veriler çalışmaya nicel bir özellik kazandırması bakımından değerlendirme kısmında tablolar şeklinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the representation of the female figure in the series as the products of popular culture and folk songs as the products of folk culture form the Black Sea Region are investigated. The roles commonly imposed to the women of Blacksea are determined and inferences are made on the scope of these roles and social status of women. The study seeks answers to the question of how the social status of women is represented in series and folk songs. First and second part of the study includes a theoretical study. In the introduction of the research, information is given about the subject, purpose, significance, research questions, assumptions and methodology. In the second part of the research, within the concept of gender, information about first feminist movements made in the field of mass communication in the world, first feminist movements made in Turkey and cultural structure of the women in the region are given. Series and folk songs selected in the application part of the study are examined with content analysis method. In this context, content analysis method is applied to in total a 20-part series and 62 songs. The representation of women in the analyzed folk songs and series is coded by combining. Although being a qualitative research, to gain a quantitative study the data obtained is shown in tabular form in the assessment part.