The relationship between work values, job satisfaction and intention to leave
İş değerleri, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki
- Tez No: 425004
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KUNDAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Değerleri, İş Tatmini, İşten Ayrılma Niyeti, Work Values, Job Satisfaction, Intention to Leave
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Çalışmanın amacı; bir vakıf üniversitesinde çalışan, aynı yönetim kuruluna sahip ve benzer çalışma şartlarında görev yapan idari personelin iş değerlerinin, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkideki etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemi bir vakıf üniversitesinde çalışan 251 beyaz yakalı idari personeli kapsamaktadır. Bu çalışma, aynı vakıf üniversitesinde görev yapan idari personeli içermesi bakımından ve personelin iş değerleri, iş tatmini ile işten ayrılma eğilimi arasındaki ilişkiyi incelemesi bakımından önemlidir. Sonuç olarak araştırmanın hipotezleri doğrulanmıştır. İş değerleri ile iş tatminin 3 alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki ve pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Hipotez 2'ye göre, iş değerleri ile işten ayrılma niyeti arasında anlamlı ve negatif bir ilişki olduğu görülmüştür. Aynı zamanda iş tatmini ile işten ayrılma niyeti arasında da anlamlı ve negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın sorularına bakıldığında kadın çalışanların kendini geliştirme ve gerçekleştirme, sosyal değerler, parasal değerler ve genel iş değerleri düzeyleri erkek çalışanlara göre daha yüksek çıkmıştır. Bekar çalışanların kendini geliştirme ve gerçekleştirme düzeyleri evli çalışanlara göre daha yüksek, eğitim seviyesi düşük olan çalışanların sosyal değerleri, az deneyimli olan çalışanların kendini geliştirme ve gerçekleştirme düzeyleri diğerlerine göre daha yüksek çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of the study is to put forward the effect of the work values of the administrative personnel working for a foundation university with the same board of executives and in charge of similar working conditions on the relationship between job satisfaction and the intention to quit work. The research sample comprises of 251 white collar administrative personnel working for this foundation university. This study is important in that, it covers administrative staff from the same foundation university, and in that it examines the effect of work values on job satisfaction and intention to leave. The results of the study supported the hypothesis. Work Values have a significant and positive relationship with three dimensions of job satisfaction. According to Hypothesis 2, work values have a significant and negative relationship with intention to leave. Also, job satisfaction has a significant and negative relationship with intention to leave. The questions of the study showed that findings revealed higher levels of self-improvement and actualiaziton, social values, monetary values and general work value for female employees than male employees. Young women care more about self-improvement and actualization values, self-improvement and actualization levels of single employees were higher than that of married employees, employees with lower level education care more about social values, employees with less work experience tend to care more about self-improvement and actualization values.