The effect of organizational commitment and workplace friendships on intention to leave: A comparative study on generation x and y employees
İşyeri arkadaşlıklarının ve örgütsel bağlılığın işten ayrılma eğilimine etkileri: X ve Y jenerasyonlarında karşılaştırılmalı çalışma
- Tez No: 425003
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KUNDAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşyeri arkadaşlıkları, örgütsel bağlılık, işten ayrılma eğilimi, Workplace friendships, organizational commitment, intention to leave
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İş yeri arkadaşlıkları ve örgütsel bağlılık ile çalışanların işten ayrılma eğilimi arasındaki ilişki, araştırmacılar ve insan kaynakları çalışanları açısından giderek önem kazanmaktadır. Şirketler, açısından, çalışan bulunması ve temini ve onların işe devam etmelerini sağlamak oldukça uzun ve zor bir süreçtir. Günümüzde firmalar, çalışan bağlılıklarını arttırmak ve işten ayrılma eğilimlerini azaltmak için çeşitli çalışmalar yapmaktadırlar. Bu çalışmada çalışanların işyeri arkadaşlıkları ve örgütsel bağlılıklarının, işten ayrılma eğilimleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. İstanbul'daki çeşitli özel sektörlerde yer alan farklı firmaların çalışanlarıyla survey monkey üzerinden link gönderilerek temasa geçilmiştir ve anketler katılımcılara e-posta yolu ile gönderilmesi sureti ile toplanmıştır. Anketler, 500 çalışana gönderilmiş ve çeşitli sektörden ve çeşitli firmalardan toplam 286 katılımcı anketi doldurmuştur ve bu çalışmaya katılmıştır. Bu çalışma için dört bölümden oluşan bir anket hazırlanmıştır. Anketin ilk bölümünde; yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, iş pozisyonu ve mevcut pozisyondaki deneyim süresinden oluşan demografik veriler yeralmaktadır. Anketin ikinci bölümünde ise, 7'li likert ölçeğine göre hazırlanmış olan Örgütsel bağlıklık anket soruları yer almaktadır. Anketin üçüncü bölümünde ise, 5'li likert ölçeğine göre hazırlanmış olan işyeri arkadaşlıkları ile ilgili anket soruları yer almaktadır. Anketin dördüncü bölümünde ise, 7'li likert ölçeğine göre hazırlanmış olan işten ayrılma eğilimi anket soruları yer almaktadır. Araştırmanın sonuçları, İstanbul'daki çeşitli özel sektörde yer alan farklı firmaların çalışanlarının işyeri arkadaşlıkları ve örgütsel bağlılıklarının işten ayrılma eğilimi arasında negatif bir ilişki olduğuna işaret etmektedir. Yapılan araştırma çerçevesinde, Türk akademik literatüründe işyeri arkadaşlıkları ve örgütsel bağlılığın işten ayrılma eğilimi üzerindeki etkilerinin ve jenerasyonlar arasındaki farklılıkların kapsamlı bir şekilde çalışılmadığı görülmüştür. Bu çalışma ile bu konudaki eksikliğin giderilmesine ve araştırılmasında katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The relationship between workplace friendship, organizational commitment and intention to leave has become a popular and important topic and taken up by researchers and human resources professionals across the field. Nowadays, companies organize several activities for increasing organizational commitment and decrease the intention to leave. This study focuses on the effects of organizational commitment and workplace friendships on intention to leave. The data was collected from various private sector companies in Istanbul and sent by mail to human resource management (HRM) departments. 286 survey candidates participated in the study. For this, simple random (convenience) sampling method was used. Survey method used includes four parts; personal and demographic information, workplace friendship, organizational commitment and intention to leave questions. The survey questionnaire was sent electronically by online survey application Survey Monkey. Approximately 500 professionals were received the questionnaire link form. Of the received 350 responses, 64 were eliminated. 286 valid surveys were used in the study. As a result, the research shows that for the private sector employees in various different work areas in Istanbul, workplace friendship and organizational commitment has negative relationship. There are a few empirical research studies referring to the influence on relation between workplace relationship, organizational commitment and intention to leave in Turkish literature. This study aims to maintain a contribution for Turkish business literature and fill a gap in empirical research about workplace friendships, organizational commitment and intention to leave.