Sanayi sektöründe eğitimin istihdama etkisi: Gaziantep ili örneği
The impact of education on employment in industrial sector: Gazi̇antep city
  1. Tez No: 425089
  2. Yazar: ALİ OSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ GÖLPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, İstihdam, Sanayi Sektöründe Eğitimin İstihdama Etkisi, Gaziantep Sanayi Sektörü, Education, Employment, the Impact of Education on Employment in Industrial Sector, Gaziantep City Industrial Sector
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde sanayi sektörü büyük önem ifade etmektedir. Sanayisi gelişmiş ülkeler bilgi ve becerikli donanıma sahip işgücüne ihtiyaç duymaktadır. Bu donanımı sağlayacak en önemli kavram eğitimdir. Gerekli eğitim sürecinden geçen kişiler var olan nitelik ve yeteneklerini daha çok geliştirme fırsatını bulabilirler. Bu sayede nitelikli işgücü konumuna erişebilirler.Günümüzde kalkınmakta ve büyümekte olan ülkeler, gerekli ekonomik ve sosyal göstergeleri sağlamaya çalışmaktadır. Bu göstergelerin başında istihdam olgusunun geldiği söylenebilir. Özellikle eğitim ile sıkı bir ilişki içinde olan istihdam, toplumun huzuru ve refah düzeyi için de önem arz etmektedir. Bu amaçla özellikle sanayi sektöründe eğitimin etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda, eğitimin istihdama etkisini belirleyebilmek için Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Organize Sanayi Bölgeleri (GAOSB) gibi kurumların bülten, dergi, makale, faaliyet raporları kullanılmıştır. Elde edilen verilerle tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın 4. bölümünde Türkiye'nin eğitim sistemi, eğitim durumu ve işgücü durumu analiz edilmiştir. 5. bölümde ise Gaziantep sanayi sektöründe faaliyette olan 100 tekstil firmasıyla anket yapılmıştır. Bu ankette, kadrolarına göre işgücünün eğitim düzeyi belirlenmiştir. Bunun sonucunda tablolar oluşturulmuştur ve eğitimin istihdama etkisi ölçülmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The industrial sector is of great significance in both developed and developing countries. Industrially advanced countries need qualified manpower equipped with knowledge and skills. Education is the most important concept to provide these qualifications. Those who go through a required training may take the opportunity to improve their existing abilities and qualities and thus they may attain the qualifications.Today the developing countries are trying to realize the needed economical and social development indicators. It could be said that employment is the foremost indicator, especially, the one related with education tightly is significant for peace and welfare level of the society. For this purpose, the impact of education, particularly in industry sector was investigated. Accordingly, in order to determine the influence of education on employment, the reports, journals, essays, magazines and operating reports of the institutions such as; Turkish Statistical Institute (TÜİK), Turkish Employment Organization (İŞKUR), Gaziantep Chamber of Industry (GSO) and Gaziantep Organized Industrial Zones (GAOSB) were utilized. By using the data obtained, tables were created and interpreted. In fourth part of this study, Turkey's education system, educational and work force situation were analyzed. In the fifth part, a survey was conducted with 100 textile companies operating in Gaziantep City Industrial sector. In the survey, labour educational status were determined according to their positions. As a result of that, tables were created and it was aimed to evaluate the impact of education on employment.