Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itirazı
The opposition of the Chief Public Prosecutor at The Supreme Court
- Tez No: 425097
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA RUHAN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, İtiraz, Kanun Yolu, Cumhuriyet Başsavcısının İtirazı, Chief Public Prosecutor at The Supreme Court, Opposition, Legal Remedies, Opposition of the Public Prosecutor
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itirazı, son yıllarda Yargıtay istatistiklerine de bakıldığında olağanüstü kanun yolları arasında önemini korumakta, yıllar içinde Yargıtay daireleri tarafından verilen hatalı kararların bu kanun yoluna başvuruların da katkısıyla (itirazın kabulüne dair kararların sayısına bakılarak) azaldığı görülmektedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının itirazı olağanüstü kanun yolu, çok ciddi hukuka aykırılıklara karşı istisnai olarak kullanılmasına rağmen Türk ceza hukuku uygulaması açısından son derece kritik konularda önemli içtihatlara imza atılmasına hizmet etmektedir. Yargıtay incelemelerinde dosya yükünün ciddi anlamda ağır olması sebebiyle bazı önemli detaylar ne yazık ki gözden kaçabilmektedir. Bu durumda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dosyanın yerel mahkemeye gönderilmesinden önce yapılan son incelemelerde tespit edilen ciddi bir hukuki hata yapıldığından endişe duyulduğunda bu yola başvurulmaktadır. Nihayetinde kesinleşecek olan ya da daha önce kesinleşen hüküm açısından Yargıtay nezdinde son denetimin yapılmasına olanak veren bu kanun yolunun tam ve doğru şekilde anlaşılması açısından hazırlanan bu çalışmada literatür araştırmasına ek olarak Yargıtay kararları ve uygulamaya dair istatistiklerden yararlanılmış, daha önce değinilmeyen ama uygulamada karşılaşılması muhtemel sorunlara ilişkin görüşlere değinilerek, bu kanun yolunun doğru şekilde kullanılması için iyi anlaşılması ve uygulamaya ışık tutması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The opposition of The Chief Public Prosecutor at The Supreme Court preserves its importance among the extraordinary legal remedies when the statistics of the Supreme Court are examined in recent years, it is seen that the erroneous decisions made by the Supreme Court chambers have been decreased within years with contributions from the applications to such legal remedy (according to the number of decisions concerning the acceptance of opposition). Even though the extraordinary legal remedy of Chief Public Prosecutor at The Supreme Court is exceptionally used against very serious violtaions of the law, it shall service to be resolved significant case law in the extremely critical issues with regard to the Turkish criminal law practice. Unfortunately, certain important details in serious investigation could be overlooked due to the heavy caseload of the Supreme Court. In this case, if it is concerned about a serious legal mistake which is detected in the last examination by The Chief Public Prosecutor at The Supreme Court which is made before the case is sent to the local court. Ultimately, it is benefitted from Supreme Court decisions and statistics regarding the practice alongside the search of literature in this study prepared in order that such legal remedy which enables to be conducted final review before the Supreme Court can be fully and accurately realized and with regard to the judgment to be finalized or have finalized and it is aimed that such legal remedy is well understood in order to be properly used and is shed light onto the practice by addressing the opinions which have not mentioned before and is related to problems to be prospectively faced in practice.