Hizmet sektöründe kurumsal yönetimin işte mutluluk üzerine etkisi
The effect of corporate governance on happiness at work in service industry
- Tez No: 425121
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞRI BULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, İlkeler, İşte Mutluluk, Turizm, Corporate Governance, Principles, Happiness At Work, Tourism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmanın amacı kurumsal yönetimin olduğunun varsayıldığı dört ve beş yıldızlı otellerde kurumsal yönetimin işte mutluluğa olan etkisinin incelenmesidir. İş hayatına adilliğin, sorumluluğun, hesap verebilirliğin ve şeffaflığın olduğu kurumsal yönetim yaklaşımı adapte edildiğinde, bu yaklaşım küresel rekabet ortamında örgütlerin ihtiyaçlarına cevap verebilir. Nitekim, bu ilkelerin dünyaca kabul edilmesi ve örgütlerdeki mutluluğa olan etkisi araştırmaya değer bir konudur. Diğer tarafta, mutluluk kavramının ise örgütsel bağlılık, işe kenetlenme (iş şevki, işe adanma ve işi özümseme) ve iş tatmini açısından bir bütün olarak ele alınması literatürdeki bir eksikliği de giderecektir. Araştırma kapsamında İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı, işletme belgesi olan ve farklı sınıflandırmaları içinde barındıran toplam 164 örgüt ana kütleyi oluşturmaktadır. Bu örgütler içerisinden, araştırma içerisindeki temel odak noktası, kurumsal yönetimin olduğunun varsayıldığı 46 adet dört ve beş yıldızlı oteldir. Bu otellerin 27'sinden yapılan anketlere toplam 224 yanıt verilmiştir. Gerekli düzeltmeler yapıldığında uygun görülen yanıt sayısı, toplam 219 adet olarak tespit edilmiştir. Araştırma analizleri sonucunda hem ölçüm değişkenleri hem de kurumsal yönetimin işte mutluluğa olan etkileri üzerinde çok sayıda bulgu elde edilmiştir. Kurumsal yönetim boyutlarının mutluluk boyutları ile bireysel olarak bire-bir etkileşim içinde olduğu korelasyon analizinden elde edilen temel bir bulgudur. Ayrıca, kurumsal yönetimin işte mutluluğa etkisinin incelendiği regresyon analizlerinde, özellikle adillik, sorumluluk ve şeffaflık boyutlarının hepsinin örgütsel bağlılık üzerinde etkilerinin anlamlı olduğu görülmektedir. İstatistiksel bulguların yanında araştırmanın sonuçları detaylı olarak tartışılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular bu alandaki uygulamacılar, araştırmacılar ve yöneticiler için önemli bilgiler ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of corporate governance on happiness at work in four and five star hotels which are assumed to have corporate governance. A corporate governance approach that can adapt the principles of transparency, accountability, responsibility and fairness to business life can respond to the needs of organizations and businesses in the global competitive environment. However, along with the influence of these globally accepted principles on happiness in organizations, is a worthwhile topic to study. On the other hand, holistically dealing with the concept of happiness in terms of organizational commitment, work engagement (vigor, dedication and absorption) and job satisfaction will fill the gap in literature. In terms of scope of research, a total of 164 organizations form the population which are affiliated with İzmir Provincial Directorate of Culture and Tourism and formed by different categorizations and have an operation licence. Among these organizations, the main focus in this research is 46 four and five star hotels which are assumed to have corporate governance. The total number of responses are 224 from 27 hotels. After the necessary corrections, the total suitable responses are determined as 219. The results of the research analysis have shown many findings on the measurements of variables and the influences of corporate governance on happiness at work. The main finding of the correlation analysis revealed that the dimensions of corporate governance and happiness have positive and significant one-on-one relation with each other. Besides, the results of regression analysis in which the effect of corporate governance on happiness at work is investigated, revealed that especially the effect of fairness, responsibility and transparency as a total, is significant on organizational commitment. Besides the statistical findings, the results have been discussed in detail. The overall findings of the study have revealed essential information for the researchers, practitioners and managers.