1980 sonrası çocuk edebiyatı literatüründe illüstrasyon uygulamaları ve çocuğun yaratıcılığını tetikleyici deneysel bir çalışma
Illustration practises in children's literature after the 1980's and experimental study on triggering children's creativity
  1. Tez No: 425129
  2. Yazar: MERVE DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. GÖREN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Resimli Çocuk Kitapları, Çocuk Edebiyatı, İllüstrasyon, İllüstrasyon Tarihi, Kitap Süsleme Sanatları, Illustrated children's books, Children's Literature, Illustration, Illustration History, Decorative Arts Books
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Eğitim alanında çocuklara yönelik edebiyatın önemli bir yeri vardır. Somuttan soyuta geçiş aşamasında sözcüklerle kurulan öyküsel kurguya eşlik eden illüstrasyonlar, edebiyatın bu eğitsel tarafına oldukça renkli ve eğlenceli bir yan katmaktadır. Üç bölümden oluşan bu çalışmada, öncelikle illüstrasyon üzerine literatür taraması gerçekleştirilerek, illüstrasyon kavramı genel bağlamda ele alınmıştır. Çizilen bu genel çerçeve bağlamında çocuk edebiyatında kullanılagelen resimli kitaplar araştırılmış ve özellikle çocuk kitaplarına yönelik pedagojik anlamda yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir. Literatür taraması ile oluşturulan teorik alt yapı üzerine, çocuk oyunu yazarı ve yönetmeni Ömer Kaya tarafından 7-13 yaş aralığındaki çocuklara yönelik yazılan 'Pertik Hayallerini Kurtarıyor' adlı tiyatro oyunu Günce Şeker tarafından öykü formatına dönüştürülmüştür. Öykü formatına dönüştürülen metin için illüstrasyon önermeleri yapılmış ve bir çocuk kitabı yaratılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Children literature has an important place in the field of education. Illustrations that accompany the narrative fiction at the stage of passing from concrete to abstract add fun and colorful side to children literature`s educational part. This dissertation consists of 3 chapters. First of all, a literature review based on illustrations has been conducted and then the illustration concept has been discussed in general. Secondly, in the context of the general framework, picture books that are being used in junior literature were researched and pedagogical studies that are especially children's books-oriented were evaluated. Besides the theoretical background that has been formed with the literature review, this dissertation includes a book design and illustration suggestions for a book by Günce Şeker that has been adapted from the theatre play for children from 7 to13 called 'Pertik Hayellerini Kurtariyor' by a children's play writer and director Ömer Kaya.