Türkiye'de çevreci otomobillere talep: İzmir ve çevre iller örneği
Demand on ecologist cars in Turkey: Sample of iİzmir and surrounding cities
- Tez No: 425133
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EDİP TEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, İşletme, Economics, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Çevreci Otomobillere Talep, Otomotiv Sektörü, Çevreci Otomobiller, Elektrikli Otomobiller, Hibrit Otomobiller, Demand on Ecologist Automobiles, Automotive Industry, Ecologist Automobiles, Electric Automobiles, Hybrid Automobiles
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Dünyadaki çevre kirliliğine en büyük katkı sağlayanlarından biri olan otomotiv sektörü son dönemde çevreye verdikleri zararı en aza indirmek için çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Çevreci otomobiller olarak adlandırdığımız yeni otomobiller bu çalışmaların sonucudur. Tüm dünya da bu tarz otomobiller satılırken ve bu otomobillere olan talep artarken, ülkemiz bu konuda geri kalmıştır. Bu çalışma ile ülkemizde de çevreci otomobillere talebin varlığı kanıtlanmak istenmiştir. Çalışma Deloitte firmasının ''Otomotiv Sektörü Tüketici Araştırması'' isimli ülkemizin de dahil olduğu 19 ülkede 23000 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırma baz alınmıştır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde otomotiv sektörünün yapısı ve genel durumu hakkında bilgilere yer verilmektedir. Aynı zamanda ülkemizdeki durumu hakkında da bilgilere yer verilmektedir. İkinci bölümde; çevreci otomobiller olarak adlandırdığımız otomobillerin türleri ve ülkemiz ile dünyadaki durumları hakkında bilgi verilmektedir. Çevreci otomobillerin avantajları ve dezavantajları da bu bölümde incelenmiştir. Son bölümde ise; İzmir ve çevre illerinde 200 kişinin katılım gösterdiği bir anket düzenlenmiştir. Anket sonuçları SPSS programı yardımıyla istatiksel sonuçları alınarak düzenlenen bu anketin sonuçları bizlere Türkiye'de çevreci otomobillere talebin olduğu ve belli koşullar yerine getirildiğinde kullanıcıların bu tarz otomobilleri satın alabileceklerini göstermenin yanında bu otomobiller için ödeyebilecekleri ek ücret de belirlenmiştir. Ayrıca ankette katılımcıların yeni araç satın alırken en çok kimin etkisi altında kaldıklarını önem sırasına göre sıralamaları istemiştir. Çıkan sonuç bizlere gösteriyor ki çevreci otomobilleri tercih etmeden önce yakın çevremizdeki kişilerin bu araçlar hakkındaki düşünceleri bizler için öncelikli öneme sahipler. Bu tarz otomobilleri piyasada gördükçe ve özellikle yakın çevremizdeki kişilerde gördükçe bu tarz araçlara olan talep daha da artacaktır.
Özet (Çeviri)
The automotive industry, which greatly contributes to environmental pollution, has been doing a lot of research to minimize harm recently. New cars called ecologist automobiles are a consequence of this. With this study, it is intended to prove the existence of demand on ecologist cars. This study is based on the company Deloitte's Automotive Industry Consumer Survey carried with the participation of 23000 people in 19 countries including Turkey. The study consists of three parts. First chapter includes the information regarding to general condition and structure of automotive industry. Also, it includes data about the circumstances in our country. Second chapter includes the information about the types of ecologist automobiles and their condition in both our country and the world. and cons have been evaluated in this chapter. In the last chapter, a survey has been carried in İzmir and surrounding cities with the participation of 200 people. Results were statistically evaluated through SPSS programme and it has revealed that there is a demand on ecologist cars in Turkey. Moreover, are asked to enumerate the people influencing them while buying a new car according to importance. The result shows that around us are very influential when want to buy an ecologist car. As we encounter these cars, demand for these will increase more and more.