Ses eğitimi alan kadınların menstrual döngü -menstrual, folliküler ve premenstrual evre- ses özellikleri
Menstrual cycle -menstrual, follicular and premenstrual phase- vocal properties of women having vocal training
- Tez No: 425154
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN YİĞİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: ses eğitimi, menstrual döngü, ses analizi, ses özellikleri…, vocal training, menstrual cycle, voice analyse, vocal properties
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Ses eğitimi alan kadınların menstrual döngünün menstrual, folliküler ve premenstrual evrelerine ait ses özelliklerinin araştırılması amacıyla yapılan bu çalışma, durum tespitine yönelik tarama modelindedir. Çalışma grubu Necmettin Erbakan Üniversitesi Müzik Eğitimi Bölümü'nde en az iki yıl ses eğitimi almış olan, düzenli bir menstrual döngüye sahip, sigara içmeyen ve doğum kontrol ilacı kullanmayan 15 kız öğrenciden oluşmaktadır. Veriler görsel, akustik ve aerodinamik değerlendirmelerden elde edilmiştir. Sesin, görsel özellikleri VLS (Videolarengostroboskopi), akustik özellikleri CSL (Computerized Speech Laboratory) 4500 bilgisayar ortamında Kay Elemetrics MDVP (Multi Dimensional Voice Program) ve Shure Sm 48 model mikrofon, VRP (Voice Range Profile) ile aerodinamik özellikleri PAS (Phonatory Aerodynamics System) ile belirlenmiş olup, verilerin analizinde istatistikî yöntemlerden tekrarlı ölçümler ve friedman testleri kullanılmıştır. Ses özelliklerinden elde edilen veriler menstrual döngünün menstrual, folliküler ve premenstrual evreleri arasındaki farklılık açısından değerlendirilmiş; comfortable sustained phonation parametresi mean picth, voicing efficiency parametresi mean picth, VRP protokollerinden minimum F0 (Hz) VRPFizyolojik ve F0 @ Max, Energy (Hz) VRPFizyolojik açılarından anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Çalışmanın sonucunda ses eğitimi alan kadınların müzikal ve teknik öğelere dikkat ederek gerçekleştirdikleri protokollerde, evreler arasında istatistikî açıdan bir farklılık görülmediği; ancak bu öğelere dikkat edilmediğinde farklılık olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This paper being conducted in order to research menstrual cycle -menstrual, follicular and premenstrual phase- vocal properties of the women having vocal training, is in the model of scanning for assessment. The study group is consisted of 15 female students from Necmettin Erbakan University, Musical Education program, who had vocal training for at least two years, who have a regular mensatrual cycle, who aren't smoking or on birth control pills. The data are obtained from visual, acoustic and aerodynamic assessment. The visual properties of the voice are determined via VLS (Video Laryngostroboscopy), acoustic properties are determined via CSL (Computerized Speech Laboratory) 4500 computer by Kay Elemetrics MDVP (Multi Dimensional Voice Program) and Shure Sm 48 model microphone, VRP (Voice Range Profile) and aerodynamic properties are determined by PAS (Phonatory Aerodynamics System) and repeated measures and friedman tests are used among the statistical methods in analyze of the data. The data obtained from the vocal properties have been assessed of difference in the menstrual, follicular and pre-menstrual phases of the menstrual cycle and significant differences have been found in comfortable sustained phonation parameter mean pitch, voicing efficiency parameter mean pitch, VRP Protokols minimum F0 (Hz), VRP physiological and F0 @ Max, Energy (Hz) VRP physiological. As a result of the conducted research it has been found out statistically that there is no significant difference by means of phases in the protocols conducted by the women having vocal training by paying attention to the musical and technical components but there are differences when these components are ignored.