Kars ilindeki ilkokullarda yürütülen eğitsel kulüp çalışmalarının öğrenci ve öğretmen görüşleri çerçevesinde incelenmesi
Examination of educational club studies conducted i̇n primary schools of Kars within the frame of student and teacher opinions and teacher opinions
  1. Tez No: 425201
  2. Yazar: GAMZE ÇAĞLAYAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZDEN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel Kulüpler, Örtük Program, Okul Kültürü, Educational Clubs, Hidden Curriculum, School Culture
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Program Geliştirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırma, ilkokullarda yürütülen eğitsel kulüp çalışmalarının öğrenci ve öğretmen görüşleri çerçevesinde incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada yaygın bir yöntem olan betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni, 2013-2014 eğitim öğretim yılı içerisinde Kars merkezde görev yapan sınıf öğretmenlerini ve 2013-2014 eğitim öğretim yılı içerisinde bahar yarıyılında Kars merkezde bulunan 4. sınıf öğrencilerini kapsamaktadır. Araştırmada hem öğrenci hem de öğretmen görüşleri ele alındığından iki durum için ayrı örneklemler oluşturulmuştur. Öğretmenler için, çalışma evreninin tamamına (yani merkezde görev yapıp kulüp faaliyetlerine katılan 250 sınıf öğretmenine) ulaşılmaya çalışılmış; 169 kişiden geri dönüş alınmıştır. Öğrenciler için ise, Kars merkezde yer alan 18 ilkokul listelenerek,“Küme örnekleme yöntemi”ile her okuldan birer 4. sınıf şubesi seçilmiştir. Oransız küme yöntemi, seçkisiz olarak yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak ise, araştırma kapsamında araştırmacı tarafından geliştirilen Eğitsel Kulüpler Hakkında Öğretmen Görüşleri Anketi (EKHÖGA) ve Eğitsel Kulüpler Hakkında Öğrenci Görüşleri Anketi (EKÖGA) kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler kullanılmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir: Öğretmenler, genel olarak eğitsel kulüplerin okul kültürü öğesini işlevsel ve faydalı bulurken; eğitim programı, toplumsal fayda ve bilişsel farkındalık öğeleri ile ilgili eksiklikler ve yetersizlikler olduğunu belirtmişlerdir. Öğrenciler, toplumsal fayda, bilişsel farkındalık ve okul kültürü konusunda olumlu bir görüşe sahipken; eğitsel kulüplerin eğitim programı öğesi ile ilgili eksiklikler olduğunu belirtmişlerdir. Bu sonuçlar, eğitsel kulüp faaliyetlerinin eğitim programı öğesiyle ilgili hem öğrenci hem de öğretmenlerin olumlu düşünmediklerini, bu öğenin özellikle içerik ve eğitim durumları ile ilgili eksiklikler taşıdığını göstermektedir. Eğitsel kulüplerin toplumsal fayda, bilişsel farkındalık ve okul kültürü öğelerinin öğrenciler ve öğretmenler için daha işlevsel olduğu söylenebilir. Araştırmanın son bölümünde, bu sonuçlara paralel olarak eğitsel kulüp çalışmalarının teorik niteliğinden kurtarılıp bu çalışmalara uygulamaya yönelik, işlevsel bir nitelik kazandırılması ve çalışmaların eğitim programı öğesi üzerinde durulması gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was conducted with the aim of examining the educational club studies held in primary schools within the frame of student and teacher opinions. In the research descriptive scanning which is a prevalent method was used. The study universe of the research included class teachers who performed duty in Kars city center within 2013-2014 academic year and 4th grade students who were in Kars city center in the spring term of 2013-2014 academic year. In the research as both student and teacher opinions were handled separate sampled were formed for two situations regarding teachers all of the study universe were targeted (namely 250 class teachers performing duty in center and attending to club activities); feedback was received from 169 of them. Regarding students 18 schools in Kars city center were listed and a 4th grade branch was selected from each school by cluster sampling method. Disproportional cluster method was randomly applied. As data collection tool, teacher opinions about educational clubs survey and student opinions about educational clubs survey (developed by researcher under the scope of research) were used. For the analysis of obtained data descriptive statistics were used. The results obtained from research findings can be summarized as follows: while teachers generally find school culture element of educational club they also stated that there are deficiencies related with education program, public benefit and cognitive awareness. on the other hand students had a positive opinion about cognitive awareness and school culture while they stared that educational clubs have deficiencies related with education program. These results show that both teachers and students have negative opinions about the education program element of educational club activities and that this element have deficiencies especially regarding content and education levels. It can be said that the public benefit, cognitive awareness and school culture elements of educational clubs are more functional for students and teachers. In the last part of the research, parallel to these results, suggestions were made such as saving educational club studies from theoretical property and redounding them application oriented functional property and focusing on the education program element of the studies.