'Farklı kuşaklarda tükenmişlik sendromu ve işten ayrılma niyeti ilişkisi'
'The relationship burnout syndrome and the intention to leave in different generations'
  1. Tez No: 425254
  2. Yazar: BELGİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA ERKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Farklı Kuşaklar, Tükenmişlik Sendromu, İşten Ayrılma Niyeti, Different Generations, Burnout Syndrome, Intention to Leave
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Değişen dünya koşullarında bireyler farklı sorunlarla karşılaşmaktadır. Son yıllarda günümüz iş ortamlarında ortaya çıkan önemli sorunlarından biri de tükenmişlik sendromu olarak görülmektedir. Tükenmişlik sendromu özellikle insanlarla yüz yüze iletişim halinde olan meslek gruplarında stresin etkisiyle daha yüksek olmaktadır. Bireyin yaşadığı hem fiziksel hem de psikolojik olarak ortaya çıkan tükenmişlik hissinin onun işten ayrılma niyeti içerisine girmesine sebep olacağı söylenebilir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı tükenmişlik sendromunun işten ayrılma niyetine etkisi olup olmadığını, kuşakların ve tükenmişlik sendromunun birlikte işten ayrılma niyetine etkisi olup olmadığını ve tükenmişlik sendromu ile işten ayrılma niyetinin kuşaklara göre farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Bu çalışma da“Farklı kuşaklarda tükenmişlik sendromu ve işten ayrılma niyeti ilişkisi”incelenmiştir. Araştırma kapsamında Maslach ve Jackson (1981) tarafından geliştirilen 22 maddelik“Maslach Tükenmişlik Envanteri”ile Cammann ve diğerleri (1983) tarafından geliştirilen 3 maddelik“İşten Ayrılma Niyeti”ölçeği kullanılarak hazırlanan anket 250 sağlık personeli üzerinde uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ise istatiksel paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, Anova, Tukey ve regresyon testleri uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda genel olarak tükenmişlik sendromu artıkça işten ayrılma niyetinin arttığı görülmüştür. Kuşaklar ile tükenmişlik sendromunun işten ayrılma niyeti ile ilişkisine bakıldığında ise pozitif yönde ilişki olduğu görülmüştür. Kuşaklar için tükenmişlik sendromu ve işten ayrılma niyetinin farklılıklarına bakıldığında ise, Y kuşağındaki katılımcıların tükenmişlik sendromlarının X ve Baby Boomer kuşağındakilerden daha yüksek olduğu görülmüştür. Teknoloji çağında yaşayan ve hızlı iş değişikliğine gidebilen Y kuşağındaki katılımcıların işten ayrılma niyetlerinin X kuşağındaki katılımcılardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Daha sonra Baby Bomer, X ve Y kuşağının ayrı ayrı sosyo-demografik özellikleri ile tükenmişlik sendromu ve işten ayrılma niyeti arasındaki farklılıkları incelenmiştir. Baby Boomer kuşağındaki katılımcıların sosyo-demografik değişkenlere göre tükenmişlik sendromu ve işten ayrılma niyetleri arasında anlamlı bir farklılık göstermediği görülürken, X kuşağındaki katılımcıların öğrenim düzeylerine, kıdemlerine, çalışma yaşamlarına bakış açılarına ve meslek karar belirleyici değişkenlerine göre tükenmişlik sendromu ve işten ayrılma niyeti arasında anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. Y kuşağındaki katılımcıların cinsiyet, sektör, meslekleri, çalışma yaşamlarına bakış açıları ve meslek karar belirleyici değişkenlerine göre tükenmişlik sendromu ve işten ayrılma niyetleri arasında anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In a constantly changing world, the individuals come across with different problems. In recent years, one of the most frequent workspace problems is the burnout syndrome. The rate of burnout syndrome is significantly high in some occupational groups, whose members have to establish a face to face interaction with other people and are exposed to stress in business life. It can be said that, the burnout feeling, which can appear both physically and psychologically, may put an individual into an intention to leave. In this context, this study aims to determine whether the burnout syndrome has an influence on the intention to leave. In addition, it also aims to reveal if the generation variable, when combined with the burnout syndrome, has an effect on intention to leave as well as analyzing whether the burnout syndrome and intention to leave differs from one generation to other. In this study,“The relationship between burnout syndrome and the intention to leave in different generations”is analyzed. Within the scope of the study, the questionnaire which is prepared by using the 22 point“Maslach Burnout Inventory”developed by Maslach and Jackson (1981), and the 3 point“Intention to Leave”scale developed by Cammann et al. (1983) is conducted on 250 healthcare personnel. In data evaluation, a data processing software is used. In analyzing the data, the t-test, Anova, Tukey and regression tests are employed. In the result section of the study, it is clearly seen that generally the burnout syndrome increases the intention to leave. After including the generation variable, when the relationship between burnout syndrome and intention to leave is analyzed, a positive relationship is revealed. When the relationship between burnout syndrome for different generations and intention to leave is analyzed, it is seen that, burnout syndrome level of the participants who belong to Generation Y is higher than that of the members of Generation X and Baby Boomers. As they live in an era of advanced technology and are accustomed to rapid changes, the participants from Generation Y have a higher rate of intention to leave when compared to the participants from Generation X. Later on, the socio-demographic backgrounds, the variations between burnout syndrome and intention to leave is analyzed for Generations X, Y and Baby Boomers separately. According to socio-demographic variables, there is no significant difference between burnout syndrome and the intention to leave in Baby Boomer generation, while there is a significant difference for the participants from generation X when their level of education, seniority, perceptions of business life and profession decision variables are taken into consideration. In addition, for the participants from generation Y, there is a statistically significant difference between burnout syndrome and the intention to leave in respect to gender, sector, profession, perception of business life and profession decision variables.