Osmanlı Devleti'nde izcilik hareketi (1910-1923)
Scouting movement in the Ottoman Empire (1910-1923)
  1. Tez No: 425258
  2. Yazar: SALİH BAŞKUTLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GENCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus-devlet, Balkan Harbi, Osmanlı İzci Teşkilatı, Paramiliter Gençlik Örgütleri, nation-states, the Balkan War, the Ottoman Scout Organization, the paramilitary youth organizations
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu tez, ulus-devlet ideolojisinin bir toplumsal grup olarak gençliği nasıl algıladığı üzerine kurulmuştur. Gençlik ve politika arasındaki ilişkiyi inceleyen bu yaklaşımla, çalışma, Osmanlı Devleti'nde izci teşkilatının ortaya çıkışı ve teşkilatlanması ile Cihan Harbi öncesi ve sonrası faaliyetlerini diğer paramiliter gençlik örgütlerini de anlatım kurgusu içinde tutarak incelemektedir. 1789 Fransız İhtilali'nden sonra Batı'da ulus, ulus-devlet, vatan, vatandaş gibi kavramların ortaya çıkmasıyla birlikte gençliğin politik bir özne olarak algılanışı ve eğitilmesi konusunda radikal değişiklikler yaşanmıştı. İzcilik hareketinin teorisyeni, Britanyalı General Baden Powell idi. Hindistan, Afrika ve Kanada'da görev yapan Powell, 1907'de emekli olduktan sonra İngiltere'de gençler için doğa faaliyetleri düzenlemeye başlamış, deneyimlerini 1908'de yazdığı Erkek Çocuklar İçin İzcilik (Scouting for Boys) kitabında toplamıştı. Bu tarihten sonra İngiltere'de, ABD ve Avrupa ülkelerinde izcilik modası yayılmaya başlamıştı. İzcilik hareketi Osmanlı Devleti'nde de Avrupa'daki benzer yapılanmalar çerçevesinde ortaya çıkmıştır. Bu da gösteriyor ki gençlik o dönem için küresel manada ortak bir payda ile ele alınıyordu. Balkan Harbi'nin ardından kurumsal bir kimliğe kavuşan Osmanlı İzci Teşkilatı, Türk milliyetçiliği ve Meşruti rejimin ulusçu ideolojisinin toplumsal tabanını oluşturan Müslüman-Türk nüfusu arasında iktidarın teşvikiyle popülerlik kazanmıştı. Osmanlı izci teşkilatı üyeleri ve yönetici elit arasındaki organik bağ bu oluşuma etnisist“Türk”kimliğini inşa etme misyonunun yüklendiğinin işaretiydi. Bu açıdan teşkilat, geleceğin disiplinli, itaatkar, fiziksel açıdan güçlü ve idmanlı, kendine yeten, her türlü zorluğa hazır ve eril“asker evlatları”yetiştirmek amacıyla Müslüman-Türk gençliğini eğitmek ve seferber etmeye yönelik bir yapılanma olarak faaliyet yürütmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the youth is detected as the social group on the base of nation- state ideology. With this approach to examine the relation between youth and policy studies it also examines the holding of World War narrative fiction before and after the emergence of the scout organization with it's activities in the Ottoman Empire and other paramilitary youth organization. Western nations after the 1789 French Revolution, and with the emergence of concepts such as nation , nation-state , country and countryman the youth percepted as a politic subject which it had experienced radical changes in it's education. Theoretician of the Scouting movement was a British man called General Baden Powell. Powell who worked in India, Africa and Canada , born in 1907, began to organize natural activities for young people in England after his retirement. In 1908 he wrote his experience in his book called ( Scouting for Boys). After this date, the UK, US and European countries began to spread the fashion of scouting. Scouting movement in the Ottoman Empire emerged as same as the framework of it's European organizations. The global mean for this period shows that the youth had dealt with it a common denominator. After the Balkan war the ottoman scouting organization got institutional meaning, Turkish nationalism and nationalist ideology form the social base of the regime's Constitutional , Turkish-Muslim population had gained popularity with the supporting of the government. The link between the members of the Ottoman Scout Organization and the ruling elite was to formate the organic“Turk”ethnics express that to install and to build the identity of the mission. For this reason , the organization, disiplind future, obedient, physically strong and well trained, self-contained, every kind of difficulty and masculine“soldier boy”were carrying out the activity as a restructuring intended to educate the Muslim-Turkish youth and mobilized.