Kahve falının popüler kültür bağlantıları kullanılarak seramik yüzeylerde yorumlanması
Interpretation of turkish coffee fortune telling using pop culture connections on ceramic surfaces
- Tez No: 425320
- Danışmanlar: DOÇ. UFUK TOLGA SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Popüler kültür, modernleşme, tüketim toplumu, Pop Sanatı, Türk kahvesi, Türk kahvesi falı, Pop culture, modernization, consumer society, pop-art, turkish coffee, turkish coffee fortune telling
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
İlerleyen teknoloji ile artan insanlar arasındaki etkileşim, fikir ve bilgi alışverişi ortak bir algı olan popüler kültürün oluşmasına ve gelişmesine sebep olmuştur. Gelenek ve göreneklerin yerini yavaş yavaş alan bu ortak algı hayatın her alanını etkilemiş, insanların atacağı her adımı belirler bir hal almıştır. 1950'lerde popüler kültür Avrupa ve Amerika'da sanat alanında kendini göstermeye başlamışsa da Türkiye'de ancak 1980'lerden sonra popüler kültürden söz edilebileceği için, 90'lar sonrasında ancak sanatta etkisi görülmeye başlamıştır. Yurtdışında sansasyonel diye nitelendirilebilecek popüler kültür Türkiye'de önce melez bir kültür oluşturmuş, günümüze gelindiğinde ise hayat biçiminin ta kendisi haline gelmiştir. Ancak hayatlardaki bu değişim sanatta kendisini bulamamış, Pop Sanatı oluşamamış ve yurtdışındaki kadar şiddetli bir biçimde kendisini göstermemiştir. Popüler kültürün incelenmesi, işlenmesi ve eleştirilmesi konularında durumun spesifikleşmesi adına seçilen Türk kahvesi falı, toplumun geçmişi, şimdiki zamanı ve geleceğine dair yorumlama ve göndermeler yaparken seramik yüzeylerde anlam arayışında kullanılan bir araç haline gelmiştir. Bu çalışmada esas amaç popüler kültürü inceleyip, günümüz hayat koşullarıyla bağlantılarını araştırıp yorumlamak ve popüleri, halkın içinden bir nesne olan Türk kahvesinin kavramlaştırılması ile sentezleyip sunmaktır. Uygulamalarda günümüz hayatının bileşenleri aranırken, toplumun falına bakılacaktır denilebilir.
Özet (Çeviri)
Increased interaction between people with advancing technology, has led to the creation of ideas and the exchange of information and development of popular culture as a common perception. The common perception is replacing the very ideas of the traditions and customs and influences all the areas of life that it determines every step that people can take. In 1950s pop culture has emerged itself at Europe and America but in Turkey there wasn't the idea of pop culture till 80s, however after the 90s pop culture started to influence art in a way. The pop culture abroad was even sensational but in Turkey there was a hybrid culture first, then it became the very present form of life. However, the change of the life did not find itself in art as 'pop-art' and occur in a manner that did not show itself as severe abroad. The situation of examining , treating and critisizing the pop culture, there needed to be some specified subjects to start on, so turkish coffee fortune telling was selected as a tool for interpretate and reference the community's past, present and the future. The main purpose of this study was to examine popular culture today to interpret today's living conditions and to investigate the connection with the popular culture, synthesize with the conceptualization of the Turkish coffee, which is to provide an object from the community. The components of contemporary life in the application phase, it can be said that looking at the fortunes of the community.