Henri Vieuxtemps'ın hayatı ve 5. keman konçertosunun yoruma yönelik incelenmesi
Henri Vieuxtemps and research on his 5th violin concerto with regard to performance practice
- Tez No: 425331
- Danışmanlar: DOÇ. CEYLAN KABAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Müzik, Biography, Music
- Anahtar Kelimeler: Keman, 5. Keman Konçertosu, Vieuxtemps, Yorum, Violin, 5th Violin Concerto, Vieuxtemps, Interpretatio
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yaylı Çalgılar Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Henri Vieuxtemps, 1820 yılında doğan dünyaca ünlü Belçika'lı keman virtüözü ve bestecidir. Başta 5. keman konçertosu olmak üzere yazdığı eserlerle büyük başarılar elde etmiştir. Biri tamamlanamamış yedi keman konçertosu olmasına rağmen en çok bilinen ve icra edilen konçertosu, 5 numaralı la minör keman konçertosu olmuştur. Bu çalışmada, 5. keman konçertosunun icracılar tarafından sıklıkla tercih edilme nedenleri ortaya konarak, eser, içerdiği keman teknikleri ve yorumlama açısından incelenmiştir. Müzik tarihinde kendini kabul ettirmiş büyük bir besteci ve kemancı olan Henri Vieuxtemps'ın, çocukluğundan başlayarak gençlik yılları, kemancılığı ve bestecilik kariyerini de içeren hayatı ayrıntılı şekilde araştırılmıştır. Son bölümde dünyaca kabul görmüş olduğu düşünülen üç yorumcunun, Vieuxtemps'ın 5. keman konçertosunun kayıtları dinlenerek, yorumları arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Bu yorumcular sırasıyla Jascha Heifetz (1901-1987) Itzhak Perlman (1945- ) ve Sarah Chang (1980- ) dir. Bu üç yorumcunun seçilme nedeni olarak, üçünün de dünyaca ünlü keman virtüözleri arasında yer almalarının yanı sıra, üç farklı nesli (20. yüzyıl başı, ortaları ve günümüz yorumcusu olarak temsil etmeleri) ve Vieuxtemps'ın 5. keman konçertosunu sıklıkla seslendirmeleri olmuştur.
Özet (Çeviri)
Born in 1820, Henri Vieuxtemps is a world-renowned Belgian violin virtuoso and composer. He gained significant accomplishments through his works, notably 5th Violin Concerto. Though he has seven concertos one of which could not be completed, the most known and played concerto has been the 5th in a minör. This study presents the reasons behind frequent preference of 5th violin concerto by performers and studies the concerto in detail with regards to performance practice. The life of Henri Vieuxtemps who is a leading composer and violinist making a remarkable appearance in music history is examined in detail. His youth starting from his childhood and his career as violinist and composer are investigated in this study. Records of Vieuxtemps 5. violin concerto performed by three different violonist who are thought to be universally acknowledged are listened and differences among performances are analyzed in the last part of the study. These performers are respectively Jascha Heifetz (1901-1987) Itzhak Perlman (1945- ) and Sarah Chang (1980- ) The leading reasons why these three performers were selected include their being world famous violin virtuosos, their representing three different periods (beginning of the 20th century, middle of the 20th century and modern day) and their frequent performance of Vieuxtemps's 5th concerto.