Avrupa Birliği göç-dış politika ilişkisinde paradigma değişimi
Paradigm change in EU migration-foreign policy nexus
- Tez No: 425339
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, göç-dış politika ilişkisi, göç paradigması, göç kontrolü, göç yönetimi, European Union, migration-foreign policy nexus, migration paradigm, migration control, migration management
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 403
Özet
Avrupa Birliği, son dönemde, geniş komşuluk bölgesindeki istikrarsızlığın yol açtığı yoğun bir göç dalgası ile karşı karşıyadır. Bugün AB'yi dış göç yönetimi konusunda tartışmasız olarak zorlu bir sınava tabi tutan güncel göç baskısı, AB'nin üçüncü ülkelere yönelik göç politikasında bir paradigma değişimine ve yenilikçi bir yaklaşıma ihtiyacı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. AB'de göç-dış politika ilişkisini konu alan bu çalışmanın amacı, bütünleşme süreci içinde ivme kazanan göçün dış boyutuna ilişkin olarak göç politikalarına yön veren yaklaşımların ve politika çıktılarının kapsamlı bir analizini yapmaktır. Bu bağlamda süreç analizine dayanarak, farklı dönemler içinde, AB dış göç yaklaşımında bir paradigma değişiminin ve yaklaşım farkının olup olmadığı irdelemektedir. Birinci bölümde çalışmanın geneline dayanak teşkil eden teorik bir çerçeve çizilerek“üç aşamalı oyun”kavramsallaştırılmasıyla AB göç-dış politika ilişkisine hâkim paradigmayı şekillendiren faktörlere odaklanılmaktadır. Çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümlerinde ise AB göç-dış politika ilişkisini yönlendiren göç paradigmasının retorikte iddia edildiği üzere lineer bir gelişim sergileyip sergilemediğine ilişkin karşılaştırmalı bir süreç analizi yapılmaktadır. Çalışmada, AB dış göç politikalarının geçmişten günümüze kontrol-odaklı bir paradigma etrafında şekillendiği savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
European Union has recently faced a sharp increase of international migration flow due to the instability in its wider neighborhood. As the current migration pressure is undeniably a serious test for the EU external migration management, it clearly reveals that there is a need for a paradigm change and innovative approach in migration policies. Focusing on the migration-foreign policy nexus, this study aims to make a comprehensive analysis on the approaches, which shape the external dimension of EU migration policies, and on the policy outputs. By making process analysis, it searches if there is a genuine change in migration paradigm of the EU in different periods. The first chapter, with a general theoretical frame conceptualized as“three-level game”for the rest of the study, focuses on the factors that shape the main paradigm of migration-foreign policy nexus. The second and third chapters tries to make a comparative analysis in order to search out a paradigm change shaping EU migration-foreign policy nexus in practice. The main argument of the study is that EU external migration policies has never gone out of a control-oriented paradigm from past to the present.