İtalyan sömürge yönetimi ve Etiyopya'nın direnişi
Italian colonial administration and Ethiopian resistance
- Tez No: 425348
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN UMUT ÇİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: İtalya, Etiyopya, Sömürge Yönetimi, Böl ve Yönet, Italy, Ethiopia, Colonial Administration, Divide and Rule
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tez genelde ihmal edilmiş olan İtalya'nın Etiyopya'yı işgal ve sömürgeleştirme girişiminde hangi tip sömürge yönetimi kullandığını ve bu tip sömürge yönetiminin hem ondokuzuncu hem de yirminci yüzyıllarda ne derece başarılı olduğuna odaklanmaktadır. Aynı zamanda İtalya'nın giriş stratejisi ve Etiyopya'yı sömürgeleştirmek için hangi ayırt edici aşamaları kapsadığını araştırmaktadır. Tezde ondokuzuncu ve yirminci yüzyıl sömürge yönetimi tarzlıları ele alınmaktadır. Etiyopya bölgesel liderlerini ve halklarını yönetilebilir parçalar haline getirmek için, bölgesel şeflerin iç gerginliği, etnik ve dini farklıkları kullanarak sömürge yönetimlerini nasıl yerleştirmeye çalıştıkları ortaya konulmuştur. İtalyan sömürge yönetiminin uyguladığı bol ve yönet politikasının Etiyopya yerel şefleri ve halkı üzerinde nasıl bir etkisinin olduğu ele alınmıştır. İtalyan sömürgeciliğinin böl ve yönet politikasına karşı Etiyopya yerel şefleri ve halkının nasıl bir direniş mücadelesi yürüttüğünün açıklığa kavuşturulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis is concerned primarily with the often neglected idea that what type of colonial administration Italy employed in the attempt to occupy and colonize Ethiopia and to what degree this type of colonial administration succeeded in both nineteenth and twentieth centuries. It also explores Italy's strategic entrance and distinctive stages to conquer Ethiopia. It shows also the nineteenth century and twentieth century colonial administration styles. It analyzes Italy's main motto of colonial venture which is divide and conquer strategy to divide Ethiopian regional leaders and peoples into manageable chunks by using the opportunity of regional leaders' internal tension, ethnic differences and religious varieties believing that this type of administration makes it impossible for Ethiopians to come together and fight against the aggression of colonial power. This thesis also attempts to describe how prepared was Ethiopia to face the colonial administration and with what success.