Etiyopya'da enerji sorunu: Addis Ababa örneği
Energy problems in Ethiopia: The case of Addis Ababa
- Tez No: 425347
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT DURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Addis Ababa, Kentleşme, Enerji, Etiyopya, Toplumsal Sıkıntılar, Enerji Krizi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kent ve Çevre Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Enerji arzı ile hızlı kentleşme arasında doğrudan bir bağ var mıdır? Bu çalışma, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'daki hızlı kentleşme ve enerji arzına ilişkin konuları ele almaktadır. Enerjinin toplumsal hizmetler, economik gelişme ve altyapı iyileştirmeleri konularındaki rolü yadsınamaz boyutlardadır. Dünya'daki ve özellikle Sahra-Altı Afrika Ülkelerindeki enerji arz ve taleplerine bakıldığında, Etiyopya'nın olumsuz durumu ortadır. Bu çalışma, Addis Ababa'daki enerji krizi ile kent sakinleri arasındaki ilişkiyi derinlemesine ele alarak; kentin halihazırdaki enerji sorununu çözmek için taşmiş olduğu ve gelecekte uygulayabileceği potansiyel çözüm önerilerini incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Is there direct relationship between rapid growth of urbanization and energy supply? This thesis will go through the challenges posed by rapid urbanization and shortages of energy supply in Addis Ababa, the capital city of Ethiopia. The role of energy in the provision of social services, economic growth and infrastructural development is enormous and key for modern way of life. The undeniable and sorrowing fact about energy supply and consumption in Ethiopia is very low in the world and even lowest when we compare with the Sub-Saharan African countries. The paper looks the deep rooted link between the energy crisis and the inhabitants of Addis Ababa city. This research also goes through the possible remedies of the Addis Ababa city future energy supply solutions and looks the potential that the country has to solve the energy crisis. Key Terms: Addis Ababa, Urbanization, Energy, Ethiopia, Social Challenges, Challenges, Energy Crisis.