Türkiye'de televizyonun ilk yıllarına ilişkin sosyo-kültürel bir inceleme
A socio-cultural analysis on the first years of television in Turkey
- Tez No: 425371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY ÇELENK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
- Anahtar Kelimeler: televizyon, gündelik hayat, bireysel tanıklıklar, sosyo-kültüreltarih, Television, socio-cultural history, everyday life, personal recollections
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu tez çalışmasında Türkiye'de televizyonun sosyo-kültürel tarih anlatısı oluşturmaya çalışılmaktadır. Sosyal ve kültürel bir araç olan televizyonun eklemlendiği gündelik hayatta bireylerin bu aracı nasıl deneyimledikleri ve toplumsal gelişim sürecine televizyonun nasıl dâhil olduğunun araştırılmıştır. Türkiye'de televizyonun tarihi, toplumsal gelişim süreci ile birlikte düşünülmüş ve televizyonun tarihine gündelik hayat pratikleri üzerinden yaklaşılmıştır. Türkiye'de televizyonu deneyimleyen kişilerle derinlemesine görüşmelerin yapıldığı saha çalışmasında toplanan televizyona ilişkin kişisel hatıralar, dönemin toplumsal, siyasi ve ekonomik olayları ışığında değerlendirilmiş ve dönemin gazete ve dergilerinde televizyon yayınlarının başlamasını konu eden haberler, karikatürler ve yazılar kullanılmıştır. Çalışma sonucunda sosyal bir deneyim olarak Türkiye'de televizyonun kültürel tarih anlatısı oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, it is tried to constitute the sociocultural narrative history of television in Turkey. As a social and cultural medium, television is articulated to everyday life therefore it is researched how individuals experienced this medium and how television was included in the process of social development. Accordingly, the history of television in Turkey is considered within social development and it is drawn on the history of television through practices of everyday life in this research. In-depht interviews with the people who experienced television practices in Turkey are conducted. Personal recollections about television which were obtained in the fieldwork are evaluated in consideration of social, political and economical cases of the era. In addition, news, caricatures and articles in newspapers and journals of the era which were about the beginning of the television broadcasting are used in this research. As a result of this research, cultural narrative history of television in Turkey as a social experience is constituted.