Uluslararası terörizmin finansmanının engellenmesinde tercih edilen yöntemlerin hukuka ve insan haklarına uygunluğu açısından örnek bir dava: Yasin el- Kadı
In compliance the methods preferred in international financing of terrorism with laws and human rights with a case study; Yassin al-Qadi
  1. Tez No: 425466
  2. Yazar: SELİME HİDAYET YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizmin Finansmanı, İnsan Hakları ve Mülkiyet Hakkı, Malvarlığının Dondurulması, Yasin el-Kadı, Financing of terrorism, human rights and property rights, assets freeze, Yassin al-Qadi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma terörün finansmanının engellenmesinde alınan tedbirlerin hukuka ve insan haklarına uygunluğu üzerinedir. Terörle mücadelede başarılı olabilmek için terörün finansmanının engellenmesi gerektiği 11 Eylül saldırıları sonucu ortaya çıkmıştır. Terörün finansmanı bir suç olarak kabul edilmiş, başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere terörü finanse eden kişilerin malvarlığının dondurulmasına yönelik tedbirler uygulanmaya başlanmıştır. Yine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından bu yönde alınan kararlar birçok devlet tarafından hızlı bir şekilde iç hukuklarının birer parçası olmuştur. Ancak tedbirler her ne kadar kamuoyundaki tedirginliğin giderilmesi ve suçluların biran önce bulunması ve cezalandırılması amacı taşısa da uzun süreli, yanlı ve belirsiz olması hukuka ve insan haklarına aykırı olduğu konusunda görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Terörü finanse eden kişi olduğu iddiasıyla uzun süre birçok ülkede kara listeye alınarak malvarlığına el konulan Yasin el-Kadı hakkında Avrupa Adalet Divanınca verilen iki önemli karar düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Subject of this study based on the compliance of the precautions taken for preventing of financing of terror with laws and human rights. So as to be succeed for fight terrorism, after September 11 it was came into view that it is must to prevent financing of terrorism. Financing of terrorism was accepted as an offence, especially USA carried precautions related to assets freeze of whom financing of terrorism into effect their legislation and said precautions were carried onto international platform with the decisions taken by UN Security Council. Again, many of the resolutions that are taken in this direction by the United Nations Security Council quickly have been a part of domestic law by the states. Although the measures share the goal of overcome the anxiety of the public and to punish these criminals has given raise the opinion that these measures are mostly long-term, partial and tentative and contrary to law and human rights. Especially, two important decisions of the European Court of Justice about Yassin al-Qadi whose assets seized for a long time and blacklisted in many countries alleging to finance terrorism have provided a revision about this matter.