Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere örneğinde yerel özerklik
The local authonomy in the USA and the UK
  1. Tez No: 425467
  2. Yazar: AHMET ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL ABDULHAKİMOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Law, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel Özerklik, Mali Özerklik, İdari Özerklik, İngiltere'de Yerel Özerklik, ABD'de Yerel Özerklik, Local Autonomy, Administrative Local Autonomy, Financial Local Autonomy, Local Autonomy in the UK, Local Autonomy in the USA
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
20. yy.'ın sonlarından bu yana kırsal kesimden kentlere artan göç nedeniyle yerel yönetimlerin sundukları hizmetler çeşitlenmiş ve artmıştır. Yerel yönetim alanındaki bu değişiklikler, yerel yönetimler üzerine odaklanan daha çok bilimsel çalışma yapılması ihtiyacını doğurmaktadır. Yerel yönetimler günümüzde önemini arttırmıştır ancak bunların kendisinden beklenen fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için mali ve idari açılardan özerk bir yapıda olması gerekmektedir. Ancak bu özerklik koşulları her devlet sisteminde farklılık arz edebilmektedir. Bu çalışma ile devlet sistemlerine göre ülkelerdeki yerel yönetimlerin mali ve idari özerklikleri konusu irdelenmiştir. Bu kapsamda üniter (tek) ve karma yapılı devlet sistemleri baz alınmıştır. Üniter devlet sistemine İngiltere ve federal devlet sistemine ABD özelinde bakılarak yerel yönetimlerde mali ve idari özerklik incelenmiştir. Devlet sistemlerine göre yerel yönetimlerde özerklik konusunun incelenmesinde karşılaştırma yöntemi tercih edilmiştir. Yerinde bir karşılaştırma ortaya koymak üzere yerli ve yabancı kaynaklar araştırılarak akademik kitap ve makaleler incelenmiş ve resmi kurumların ulaşılabilen istatistikî verileri çalışmaya dâhil edilmiştir. Bu kapsamda öncelikle İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yerel yönetim yapıları incelenmiştir. Daha sonra bu ülkelerdeki yerel özerklik koşulları araştırılmış, idari ve mali yönden özerklik durumları karşılaştırılmalı olarak ortaya konulmuştur. Karşılaştırma için özerkliğin mali ve idari şartlarının örnek ülkelerde sağlanıp sağlanmadığı, sağlanıyorsa avantajlı veya eksik yönleri tespit edilmiştir. Karşılaştırma sonucunda elde edilen bilgiler ışığında, idari özerklik açısından İngiltere'nin mi yoksa Amerika Birleşik Devletleri'nin mi daha özerk olduğu ve bahse konu ülkelerden hangisinin mali açıdan daha özerk olduğu sonuçlarına ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonucunda, ABD yerel yönetimlerinin yapısını İngiltere'den almasına rağmen ABD'deki yerel yönetimlerin hem idari hem de mali yönden daha özerk olduğu noktasında tespitlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The services of local governments have been varied and increased after the immigration from villages to urban areas since the last decades of the twentieth century. These changes require a more scientific focus on local governments. Local governments have increased their importance; however, they should have both administrative and financial autonomy in order to fulfill their expected functions. The autonomy conditions may be varied in each state system. In this study, the administrative and financial autonomy of local governments have been examined in the context of state systems. In this sense, both unitary and federal state systems have been taken into account. The United Kingdom (UK) as a unitary state and the United States of America (USA) as a federal state have been included in the study. Comparison is the mode of analysis of the present study. In order to compare the cases, academic books and journals have been reviewed and the official statistical data has been included in the present study. The local government structures of both the USA and the UK have been focused at first. Then, the local autonomy conditions in the states in question have been studied and their administrative and financial autonomy statuses have been explored by comparison. In this process, the strengths and weakness of the local governments in both countries and whether they fulfill the conditions of administrative and financial autonomy have been determined. As a result of comparison, the study aimed to clarify whether the USA's or the UK's local governments have more administrative and financial autonomy. In conclusion, the study found that the local governments in the USA have more administrative and financial autonomy than the local governments in the UK although the USA has implemented the UK's the local government structure.