Klasik Batı müziği'nde doğaçlama ve J. Haydn (Hob. VIIb. No.2) viyolonsel konçertosu için yazılmış kadansların teknik olarak incelenmesi
Improvisation in western classical music and technical analysis of cadenzas composed for J. Haydn cello concerto (Hob. VII:2 No.2)
- Tez No: 425484
- Danışmanlar: PROF. DR. OZAN TUNCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Doğaçlama, Klasik Konçerto, Klasik Kadans, Haydn, Viyolonsel, Improvisation, Classical Concerto, Classical Cadenza, Haydn, Violoncello
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Klasik Batı Müziği'nde, yorum anında doğaçlama denildiğinde sınırlı olsa da belli uygulamalardan bahsetmek mümkündür. Klasik dönem konçerto biçiminde karşılaştığımız kadans ise, doğaçlamaya olanak sağlayan özelliğiyle bu uygulamaların içerisinde belki de en dikkat çekenidir. Fakat bu dönem konçertoları için daha sonraki süreçte önemli virtüözler tarafından yazılmış hazır kadansların oluşu ve yorumcuların eseri seslendirirken onları tercih etmesi, kadanstaki doğaçlama işlevselliğinin göz ardı edilmesine neden olmuştur. Kadansın yorumcu tarafından yaratılması, eserin kadans kısımları için kendi müzikal fikrini oluşturabilmesinin yorumculuğuna ne gibi katkılar sağlayacağı düşüncesi, böyle bir çalışmanın oluşmasına ilham veren etkenlerden biridir. Bu çalışmada kadans kavramından yola çıkarak; Klasik Batı Müziği'nde doğaçlamanın varlığına, tarihsel süreçteki yeri ve değişen kimliğine, besteci ve teorisyenlerin doğaçlama ile ilgili görüşlerine değinilmiştir. Ayrıca viyolonsel repertuvarında önemli bir yeri olan J. Haydn'ın Hob. VIIb. No.2 Viyolonsel Konçertosu için yazılmış kadanslar teknik olarak incelenmiş, bu konçertonun birinci ve ikinci bölümü için özgün iki kadans yazılmıştır. Bu çalışma, Klasik Batı Müziği eğitimi veren konservatuvarlarda doğaçlamanın çalgı eğitiminin bir parçası olarak değerlendirilmesinin önemi üzerine odaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In Western Classical music, it is likely to talk about some practices in improvisation during performances despite the limitations. Cadenza, appearing in concertos in the classical period, is, probably, the most remarkable one of among those practices with its potential to improvise. Yet available cadenzas, produced earlier by important virtuosos for this period, and the use of those cadenzas by the performers entailed a disregard of the function of improvisation as cadenza. The cadenza created by the performer and the importance of offering one's own musical ideas for the performer form one of the reasons of this study. In this study, by looking at the concept of cadenza; the existence of improvisation in Western Classical music, its historical significance and development, and the opinions of composers and theoreticians are investigated. Furthermore, the cadenzas produced for J. Haydn's Violoncello Concerto No.2, (Hob. VIIb:2), with its unique place in cello repertoire, are analyzed technically and an original cadenza is written for the first and the second movement of this concerto. This study also focuses on the importance of considering incorporating as a part of instrument training in conservatoire where the education of Western Classical music is provided.