Grafik tasarım ve gerilla reklamcılık
Graphic design and guerilla advertising
- Tez No: 425485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Reklamcılık, Reklam Mecraları, Gerilla, Gerilla Pazarlama, Gerilla Reklamcılık, Graphic Design, Advertising, Advertising Channels, Guerilla, Guerilla Marketing, Guerilla Advertising
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu araştırma hedef kitlenin hiç beklemediği bir anda hiç beklemediği bir durumda karşısına çıkan reklam tasarımları üzerine yapılmıştır. Yapılan araştırmada düşük bütçeli firmaların yüksek bütçeli firmalarla rekabet edebilmeleri adına ilk kez Jay Conrad Levinson tarafından uygulanan gerilla reklamcılık ele alınmıştır. Sonrasında düşük bütçeli firmalarla sınırlı kalmayıp birçok firma tarafından da kullanılarak etkinliği kanıtlanan gerilla reklamcılığın tanımı yapılmış ve örneklerle açıklanmıştır. Reklamın amacına ulaşmasında en önemli faktör olan grafik tasarımla birlikte ele alınan reklamcılığın genel olarak hangi yollarla hedef kitleyle buluştuğu incelenmiştir. Bu bağlamda grafik tasarım, reklamcılık ve gelişimleri ile ilgili kaynaklar da araştırılmıştır. Gerilla reklamcılık adına yapılmış olan sınır tanımayan tasarımlar görsellerle örneklendirilmiştir. Gerilla reklamcılığın ve grafik tasarımın ortak noktası olan yaratıcı fikir ve dikkat çekicilik üzerinde durulmuştur. Özellikle günümüz rekabet ortamında hedef kitleye ulaşmak için farklı şeyler ifade etmenin gerekliliği önemle belirtilmiştir. Çalışmada kullanılan yöntem nitel-betimsel araştırma yöntemi olup ilgili kaynaklar detaylı olarak araştırılıp incelenmiştir. Sonuç olarak ise gerilla teriminin grafik tasarım adına yetersiz olduğu bu bağlamda yeni bir kavramın geliştirilmesi gerekliliği savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research is about the advertising designs those come to target audience's way in unexpected times and situations. This research deals with the guerilla advertising which was applied by Jay Conrad Levinson for the first time on behalf of the low-budget companies to compete with high-budget companies. The definition of the guerilla advertising, whose efficiency was proven by use of not only low-budget companies but also many other companies, is made and explained by the aid of several examples. How the advertising paired with the graphic design which is the most important factor for reaching the purpose meet the target audience was examined. In this context, resources about graphic design, advertising and their developments were investigated. Uninhibited designs related to guerilla advertising were illustrated with visuals. Creative ideas and noticeability, which are the common points of guerilla advertising and graphic design were focused on. Especially in today's competitive environment, the necessity of expressing something different to reach the target audience was strongly indicated. The method used in this study is descriptive resources on qualitative-research methods were explored and analyzed in detail. As a result, the guerrilla term is not enough for graphic design and there is a necessity to develop a new term for design.