Çağdaş Türk resim sanatında kuş imgesinin hareket bağlamında incelenmesi
  1. Tez No: 425489
  2. Yazar: HARİKA MUSAL ÇAKMAKLISOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÜLDANE ARAZ AY
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Resim Sanatı, Fütürizm, Optik Sanat, Kuş İmgesi, Hareket, Turkish Painting Art, Futurism, Optical Art, Bird Image, Movement
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmada, resmin temelini oluşturan ve tasarım elemanları olarak da ifade edilen çizgi, biçim, ışık-gölge ve renk öğelerinin hareket ilkesi ile olan ilişkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hareket ilkesi, Çağdaş Türk Resim Sanatı kapsamında kuş imgesini ön plana çıkaran sanatçıların eserleri üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır. Değerlendirmeye alınan eserlerdeki hareket ilkesi, resmin biçim elemanları göz önünde bulundurularak çözümlenmiştir. Bu bağlamda araştırmanın ilk bölümünde, resmin biçim elemanlarının hareket ilkesi ile olan ilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, tuval resminde hareketin oluşum biçimlerinin tarihsel serüveni, Fütürizm ve Op Art sanat akımları çerçevesinde incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise, Çağdaş Türk Resim Sanatında hareket olgusu, kuş temalı resimler bağlamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the relationship between the motion principle and the line, form, light-shade and color components which are also mentioned as the design elements structuring the base of the painting. For this purpose the motion principle was reviewed by the works of the artists who embrace the bird figure in terms of Contemporary Turkish Painting Art. The motion principle reviewed in the art works was analyzed by considering the form elements of the painting. In this regard, in the first part of the study, the relationship between the form elements of the painting and the motion principle was tried to be explained. In the second part of the study, the chronological adventure of the formation types on the canvas painting was examined through Futurism and Optical Art movements. In the third and the last part, the movement phenomenon in the Contemporary Turkish Painting Art and was handled analyzing paintings with bird images.