Kaynaştırma eğitimine devam eden işitme yetersizliği olan öğrencilere verilen destek eğitim hizmetlerinin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluating the support education services given to the students with hearing i̇mpairments in the mainstreaming according to the opinions of the teachers
  1. Tez No: 571499
  2. Yazar: SİNAN TARKAN ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAHYA ÇIKILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme yetersizliği olan öğrenciler, kaynaştırma eğitimi, destek eğitim odası, öğretmen görüşleri, Students with hearing impairment, inclusive education, resource room, teacher opinions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırmada, kaynaştırma eğitimine devam eden işitme yetersizliği olan öğrencilere verilen destek eğitim hizmetlerinin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Isparta ilinde bulunan ilkokul ve ortaokul kademesinde görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, evreni oluşturan ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden, yirmi okuldan 19' u kadın ve 16' sı erkek olmak üzere toplam 35 öğretmen oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde araştırmacı tarafından literatür taraması yapılarak geliştirilmiş likert tipi anket kullanılmıştır. Anketin güvenirlik katsayısı 0,822 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi spss programı kullanılarak yapılmış olup, frekans ve yüzde analizinden faydalanılmıştır. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin destek eğitim konusunda lisans eğitimi boyunca yeterli eğitim almadıkları, buna karşılık meslek yaşamında destek eğitim konusunda yeterli düzeyde kurs ve seminere katıldıkları, destek eğitim konusundaki mevzuatı inceledikleri, destek eğitimde bireyselleştirilmiş eğitim programını uygulamada yetersiz oldukları, kaynaştırma öğrencilerinin ölçme ve değerlendirme süreçlerine önem verdikleri, ölçme ve değerlendirmeyi öğrencilerin kişisel özelliklerine uygun yaptıkları, kaynaştırma eğitiminde kullanılan yöntem ve teknikler konusunda yeterli bilgiye sahip oldukları, bunun yanında kaynaştırma ve destek eğitim hizmetlerinde okul paydaşları ile işbirliği içinde bulundukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the support education services given to the students with hearing impairment who continue the mainstreaming education according to the teachers' opinions. The population of the study consists of teachers working in primary and secondary schools in Isparta. The sample of the study consists of a total of 35 teachers (19 female and 16 male) from the twenty schools that make up the universe and agreed to participate voluntarily. In the process of data collection, a Likert-type questionnaire developed by the researcher was used. The reliability coefficient of the questionnaire was calculated as 0.822. The data were analyzed by using spss program and frequency and percentage analysis were used. At the end of the research, the teachers did not receive adequate training in support education during their undergraduate education, however, they attended enough courses and seminars about support education in their professional life, examined the legislation on support education, they were inadequate in the implementation of individualized education program in support education, and they attached importance to measurement and evaluation processes of inclusion students. , assessment and evaluation in accordance with the personal characteristics of students, they have enough information about the methods and techniques used in mainstreaming education, as well as in the mainstreaming and support training room was found to cooperate with school stakeholders.