Herakleia Salbake Hieron'u heykeltıraşlık eserleri
The sculpture works of Herakleia Salbake Hieron
- Tez No: 425538
- Danışmanlar: PROF. DR. CHRİSTİNE ÖZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Denizli, Tavas, Heralkeia Salbake, Hieron, Kabartma
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu yüksek lisans tezinin konusunu Denizli İli, Tavas İlçesi, Kızılcabölük Mevkii, Ören Tepesi ya da Sırtı olarak adlandırılan bir tepe üzerinde bulunan yapının kabartma figürlerle süslenmiş temsil edilen heykeltıraşlık eserleri oluşturmaktadır. Tez konusu yapı ya da hieronda bulunan heykeltıraşlık eserleri ikonografik ve stilistik açıdan incelenerek bilimsel bir belgeleme çalışması yapılmıştır. Çalışma, 2013 ve 2014 yılları yaz aylarında eserlerin bulunduğu Ören Tepesi'nde ölçüm, fotoğraflama ve çizim işlemleri ile alandaki heykeltıraşlık eserlerinin belgelenmesini kapsamaktadır. Bu çalışmaların sonucunda alanda bulunan bezemeli parçalar kataloglanmış, beş büyük blok üzerindeki kabartmalarda yer alan mitolojik figürlerin kimlikleri tespit edilmiştir. Ören Tepesi üzerindeki Herakleia Salbake Hieron'u olarak adlandırılan yapıya ait beş blok figürlerin bölgede bulunan diğer heykeltıraşlık eserleri ile yapılan karşılaştırma sonucunda yapının İ.Ö. 1. yy. ortasına tarihlendiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis consists of sculptures which were represented by blocks, decorated with relief figures of a monument located in the city of Denizli, Tavas district, Kızılcabölük town, Ören Hill/ridge. The sculpture of the monument or 'hieron' were analysed by iconographic and stylistic methods. The work comprises of documentation of the sculptures in Ören Hill by measurement, photography and drawing studies that were carried out in the summer of 2013-2014. As the result of these studies, all the decorated fragments were collected in a catalogue. Afterwards, the mythological relief figures on the five large blocks were identified. As a result of comparisons between the figures on the large five blocks of the monument called 'Herakleia Salbake Hieron' and the other sculptures of the region it is concluded that the monument is dated to the middle of the 1st century BC.