Kilidin bir tarafında biz varız, ardında hükümlüler: İnfaz ve Koruma Memurlarının mesleki deneyimleri ve toplumsal ilişkilenme pratikleri
We are on the one side of the bar; they are on the other side of it': Occupational experiences and social relation practices of correction officers
- Tez No: 425569
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL YARDIMCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İnfaz ve Koruma Memurluğu, Cezaevi, Mevzuat, Mesleki Deneyim, Toplumsal Pratik, Correction Officer, Jail, Legislation, Occupational Experience, Social Practice
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
İnfaz ve koruma memurlarının mesleki deneyim çeşitliliğini ve toplumsal ilişkilenme pratiklerini konu alan bu tez çalışması, infaz ve koruma memurlarının mesleki deneyim pratiklerinin salt cezaeviyle tanımlı bir ilişkilenmeyle ele alınamayacağını ortaya koymaktadır. İnfaz ve koruma memurlarının dolayımlı bir ilgiye mazhar olduğu araştırma ve yaklaşımlardan farklı olarak infaz ve koruma memurlarının mesleki deneyimleri üzerine kategorik ve tanımlı sabitlikler yerinden edilmektedir. Bunu gerçekleştirirken de her koşulda infaz ve koruma memurlarını tutuklu ve hükümlülerin karşısına taşıyan, cezaevi yönetimiyle de özdeşliğini kuran tanımlamaların tersine bir tartışma yapılmaktadır. İnfaz ve koruma memurlarının mevzuattaki görev tanımının pratiğe geçişliliği ve bunun toplumsal ilişkilerle nasıl düzenlenir olduğuna açıklık getirilmiştir. İnfaz ve koruma memurlarının mevzuatta tanımlanmış görevlerinin pratikteki işlerliği, yürüttüğü üç ilişkisel eksenle ele alınmaktadır. İnfaz ve koruma memurlarının cezaevi yönetimiyle, meslektaşlarıyla ve tutuklu ve hükümlülerle olan ilişkileri, farklılaşan çeşitlikte kurulan deneyim katmanları üzerinden ve bunların yakın ve geniş çevreye kadar yayılan çevrimselliğiyle ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation addressing correction officers' diversity of occupational experience and social relation practices reveals that the occupational experience practices of correction officers cannot be handled just within a jail-defined relation. Differently from research and approaches in which correction officers are subjected to an indirect interest, this study displaces the categorical and predefined idéefixe on the occupational experience of correction officers. While doing it, a discussion is made in contrast with the definitions that place correction officers against prisoners and convicts and build its identity through the jail management. What is also revealed is the applicability of correction officers' job description in practice and how it is arranged through social relationships. The operability of correction officers' duties specified in the legislation is addressed in three relational axes. The relations of correction officers with jail management, colleagues, and prisoners and convicts are approached by experience layers established in a differentiating diversity and these layers' cyclicality that spreads to the closer and wider environment.