Osmanlı'dan Cumhuriyete Maraş vakıfları
Maraş foundations from the Ottoman Empire to the Republic
- Tez No: 965009
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SOLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Vakıf müessesesi, Maraş vakıfları, hayrât, vakfiye, şer'iye sicilleri, Waqf İnstitution, Maraş waqf foundations, charitable endowments, waqfiyas, sharia regcords
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Osmanlı İmparatorluğunda şehir ve toplum hayatının belirleyici kurumlarından biri olan vakıflar; devletin ekonomik ve siyasi olarak zirvesini yaşadığı 16. yüzyıldan dağılma sürecine girdiği 20. yüzyıla kadarki süreçte giderek azalan önemine karşın önemli sosyal, kültürel ve ekonomik yaşam alanlarında devlet kontrolünde fakat çoğunlukla devlete yardımcı bir rol üstlenmiştir. Kurulan vakıfların hayratları olan cami, medrese, imaret, çeşme, zaviye, han ve hamam gibi yapılar sayesinde toplum yaşamını dinamize eden çok önemli kurumlar haline gelmiştir. 16. yüzyıldan itibaren kurulan vakıfların idaresi mütevelliler eliyle yapılmış, devletin geniş topraklara sahip olması vakıfların denetimi hususunda bazı güçlükler yaşanmasına sebep olmuştur. 18. Asırda ise idarelerinde sorun yaşanan vakıflar aynı zamanda hem vakıf sahipleri hem de devlet tarafından önemli bir gelir kapısı olarak görülmeye başlamıştır. Osmanlı Devleti'nde vakıf sistemi devletin yaşadığı siyasi koşulların belirleyici olduğu ekonomik ve sosyal düzene göre değişim göstermiş, devletin gelir kapılarında sorun yaşandığında vakıfların işlerliğinde de sorunlar yaşandığı görülmüştür. Osmanlı vakıf sistemi içinde önemli ve işler bir konumda olan Maraş vakıfları arşiv belgeleri ışığında ele alınmış yaşadığı tarihsel dönüşüm ve değişimin izleri döneme ait vakfiyelerin ve şeriye sicillerinin yetersizliği nedeniyle kısmi bir incelemeye tabi tutulmuştur. Osmanlı'dan Cumhuriyet Türkiye'sine kadar mevcut 85 vakfiye ve arşiv kaynakları üzerinden ele alınan Maraş Vakıfları, Osmanlı vakıflarının genel tablosunu ortaya koyması açısından oldukça önem taşımaktadır. Cumhuriyet dönemi Maraş vakıfları ise Osmanlı'dan intikal eden vakıfların durumu, arşiv belgeleri, gazete ve vakıflar üzerine yapılan çalışmalar temel alınarak değerlendirilmiştir. Bu fikirle ve kısıtlı kaynakla ele alınan bu çalışmada, bir yandan Osmanlı Vakıf sistemi, yerel bir örneklem üzerinden ele alınmakta diğer yandan bir taşra kenti olan Maraş'ta vakıf sisteminin işlerliği, tarihsel süreçte yaşadığı değişim, dönüşüm veya bozulmalar, bu vakıfların idari, mülki, hukuki, mali, dini ve toplumsal açılardan sürecin devlet ve toplum üzerindeki etkileri görülmektedir. Bu açıdan vakıfların devletin güçlü ve zayıf dönemlerinde yaşadığı önemli düşüş ve çıkışlar ele alınmaktadır. Bu noktada çalışma Maraş vakıf geleneğinin Osmanlı öncesinden başlayan tarihsel boyutuna ışık tutmakta vakıfların genel işleyişinden hareketle mevcut kayıtlardan çok daha fazla vakfa sahip olabileceği fikrini savunmaktadır. Çalışmada temel olarak arşiv belgeleri ve literatür kaynakları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most significant institutions in the social and urban fabric of the Ottoman Empire, waqfs underwent a gradual decline in their importance between the 16th century, marking the state's economic and political zenith, and the 20th century, when it entered a period of decline. Nevertheless, they continued to play a role in social, cultural, and economic life, operating under state control but mostly assisting the state. The establishment of such structures as mosques, madrasas, soup kitchens, fountains, zawiyas, hans, and hammams by waqfs resulted in the aforementioned institutions becoming of great importance, with the effect that social life was dynamized. It is evident that from the 16th century onwards, the administration of waqfs was undertaken by trustees. The state's extensive landholdings gave rise to certain challenges in the supervision of these assets. In the 18th century, as the waqf encountered administrative challenges, it began to be regarded by both the waqf owners and the state as a significant revenue source. The Waqf system in the Ottoman Empire underwent changes in accordance with the prevailing economic and social order, as determined by the political conditions experienced by the state. In the event of a state encountering difficulties with its revenue streams, the operational capacity of the waqf is also observed to be adversely affected. IV The Maraş waqf, which held an important and functional position within the Ottoman waqf system, was examined in light of archival documents. However, due to the inadequacy of the waqfiyas and sharia records from the period, the traces of the historical transformation and change they underwent were only partially investigated. The Maraş waqfs, as revealed through 85 extant waqfiyas and archival sources spanning the Ottoman period to the Republic of Turkey, are of considerable significance in terms of elucidating the broader context of Ottoman waqf. The examination of the Maraş waqfs of the Republican period was conducted on the basis of the status of the waqf inherited from the Ottomans, archival documents, newspapers, and studies on waqf. In this study, undertaken with limited resources, the Ottoman Waqf system is examined through a local sample, while the functioning of the waqf system in Maraş, a provincial city, is observed. The changes, transformations, or deteriorations experienced by the waqf system throughout history are also examined, as are the effects of this process on the state and society in terms of the administrative, property, legal, financial, religious, and social aspects of these waqfs. From this perspective, the significant declines and resurgences experienced by waqfs during the strong and weak periods of the state are examined. At this juncture, the study illuminates the historical underpinnings of the Maraş waqf tradition, which traces its origins to a period preceding the Ottoman era. It posits the hypothesis that the extant records may underrepresent the true scope of waqfs, a conclusion drawn from an analysis of the broader operational dynamics of these institutions. The study utilises archival documents and literature sources as its primary research materials.