İşe başvuran aday işgörenlerin değişime açıklık düzeyleri ile insan kaynakları firmalarına yönelik tutumlarının incelenmesi
  1. Tez No: 425647
  2. Yazar: NİHAL UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları, değişime açıklık, Human Resources, openness to change
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada işgören olarak adayların insan kaynakları firmalarına yönelik tutumları ve bir kişilik özelliği olan değişime açıklık düzeylerini belirlemek amaçlanmıştır. Ayrıca insan kaynakları firmalarına yönelik tutum ve değişime açıklık düzeyleri arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma kapsamında, bir insan kaynakları danışmanlık firmasına iş başvurusunda bulunan adaylar üzerinde bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada adaylara tutum ölçeği ve değişime açıklık ölçeği uygulanmıştır. Araştırmacılar tarafından geliştirilen ölçekler için güvenirlik ve geçerlilik çalışması yapılmıştır. İnsan kaynakları firmalarına yönelik tutum ölçeğinin güvenirliği 0,955 olarak, değişime açıklık ölçeğinin güvenirliği 0,754 olarak bulunmuştur. Elde edilen veriler istatistik programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada tanımlayıcı istatistikler, t-testi, anova testi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre insan kaynakları firmalarına yönelik tutumun orta düzeyde, değişime açıklığın yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır. İnsan kaynakları firmalarına yönelik tutum ve değişime açıklık arasında pozitif ilişki olduğu saptanmıştır. Değişime açıklığın insan kaynakları firmalarına yönelik tutumu açıklayan bir değişken olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, human resources, which serves as the candidates aimed to determine attitudes and levels of openness to change, a personality trait for the firm. He also tried to explain the relationship between attitude and openness to change levels for supply companies. In this study, a survey was conducted on a human resources job candidates in reference to the consulting firm. Attitude to the candidates in the research scale and openness to change the scale was applied. Reliability and validity of the scale developed by the researchers is made. The reliability of the attitude scale for human resources firm 0.955, the reliability of the scale was found to be 0.754 openness to change. The data obtained were analyzed with the statistical program. Descriptive statistics in the study, t-test, ANOVA test, correlation and regression analysis were used. According to the findings of the human resources firm attitude towards moderate, was found to be a high level of openness to change. Human resources was a positive relationship between attitude and openness to change for the company. Openness to change have concluded that human resources is a variable that describes the attitude towards the company.