Türkiye'deki mevduat ve katılım bankalarının sosyal medya kullanımına ilişkin bir değerlendirme: Facebook Değerlendirme Endeksi
An evaluation of the social media usage of deposit and participation banks in Turkey: Facebook Assessment Index
- Tez No: 425679
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL SEYREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankacılılık Sektörü, Sosyal Medya, Sosyal Medya Pazarlaması, Sosyal Medya Bankacılığı, Facebook Değerlendirme Endeksi, Banking Sector, Social Media, Social Media Marketing, Social Media Banking, Facebook Assessment Index
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Sosyal medya sitelerinin popülaritesi ve internet kullanıcılarına sunduğu hizmet çeşitliliği her geçen gün artmaktadır. Bu artışın bir sonucu olarak, sosyal medya hem müşteriler hem de firmalar için önemli bir konu haline gelmiştir. Tüketicilerin sosyal medya paylaşımları, satın alma karar sürecini etkilemektedir. Firmalar; müşteri potansiyelinden faydalanabilmek, satın alma karar sürecini kendi lehlerine sonuçlandırabilmek ve satış sonrası müşteri memnuniyetini maksimize edebilmek amaçlarıyla sosyal medyada yer almaya başlamışlardır. Bu bağlamda sosyal medya kullanımı bankacılık sektörü için de büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada Türkiye'deki mevduat ve katılım bankalarının sosyal medya kullanımı incelenmiştir. Bankalar tarafından en çok 6 farklı sosyal medya sitesi kullanıldığı; en çok Facebook ve Twitter sitelerinin tercih edildiği tespit edilmiştir. Banka Facebook sayfalarının popülerlik, etkileşim ve içerik değerlendirmesine yer verilmiştir. Çalışma ile oluşturulan Facebook Değerlendirme Endeksi neticesinde Türkiye'deki mevduat ve katılım bankalarının 2015 yılı endeks değeri 39,61 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The popularity and the variety of services provided by social media sites continue to increase. As a result of that increase, social media has become an important issue both for customers and businesses. The content shared in social media by customers affect the purchasing behavior of the other people. Firms have started using social media in order to take advantage of its customer potential, to persuade customers to buy their products and to maximize customer satisfaction after sales. In this respect, the use of social media has become very important for banking sector, too. In this study, the social media usage in the deposit and participation banks in Turkey is investigated. As a result of the study, it's been found that among the six most common social media applications used by banks, Facebook and Twitter are the two most popular ones. Also, a Facebook Assessment Index is developed based on the criteria of popularity, interactivity and content and based on that index Facebook pages of banks are evaluated. As a result of these evaluations, the Facebook Assessment Index value of the deposit and participation banks in Turkey for the year 2015 is calculated as 39,61.