Türkiye makine halısı işletmelerinde kurumsalığın kurumsal girişimcilik üzerine etkileri
The effect of the institutionalism on corporate entrepreneurship in enterprises of machine made carpet in Turkey
  1. Tez No: 425680
  2. Yazar: KENAN TATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TEKİNKUŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Kurumsal Girişimcilik, Makine Halısı, Institutionalization, Corporate Entrepreneurship, Machine Carpets
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Kurumsallaşma ve kurumsal girişimcilik kavramları, işletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayabilmek için geliştirdikleri ya da uyguladıkları ve son yıllarda daha da önem kazanmış olan iki farklı strateji olarak kabul edilmektedir. Kurumsallaşma, aynı zamanda kamuya mal olmayı, yönetimde özerkliği ve girişimciliği arttırmayı, müşteri ve çalışanlara yönelik olmayı, yönetim fonksiyonlarının etkin bir şekilde yerine getirilmesini de içermektedir. Dolayısıyla kurumsallaşma, sadece işletmelerin fiziksel yapı ve varlıklarıyla ilgili olmayıp, aynı zamanda onların kolay ulaşamayacağı uzun süreli ve istikrarlı bir yönetim felsefesinin gerektirdiği bir süreçtir. Ancak firmaların sürekli büyümesi beraberinde sakıncaları da getirmektedir. Bir bakıma işletmeler proaktif ve yenilikçi olma özelliklerini kaybetmektedirler. Bu noktada sorunun çözümü olarak, işletmelere örgütsel temelde girişimci olma özelliği kazanmaları önerilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 189 makine halısı işletmesinden veri elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Veriler Likert 5'li sistemde sunulan ölçekler aracılığıyla elde edilmiştir.Sonuç olarak bu çalışmada Kurumsallık ve kurumsallığın alt boyutlarının, kurumsal girişimcilik ve kurumsal girişimciliğin alt boyutları arasında pozitif fakat çok güçlü olmayan bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of institutionalism and institutional entrepreneurialism have become more of an issue lately and accepted as two different strategies for companies, what is enchanted and applied by the plant and, who aim to provide sustainable competition. Institutionalism also refers to be accepted by the public, to enhance entrepreneurship and sovereignty, to satisfy both client and workers, and to fulfill management functions efficiently and effectively. So that institutionalism is not only related to the physical structure and aspects of the plant, but also related to the philosophy of a long term, consistent management. Constantly growing of a company brings up some difficulties. Growing companies somehow tend to lose their ability to be proactive and progressive. At this point, it is suggested to companies to gain enterprising characteristics in terms of organizationalism due to solve the problem. In this research, data was gathered from actively working 189 carpet machinery plants overall in Turkey, and survey method is used to collect the data. Data was observed according to the Likert 5 scale questioner. As a result, a weakly positive relationship was observed between institutionalism and its sub dimensions in this study.