Akarçay Havzası entegre su kaynakları yönetiminin belirlenmesinde WEAP ('Water Evaluation and Planning' system)yaklaşımının kullanılması
Usage of WEAP ('Water Evulation and Planning' system) approach in the determination of integrated water resources management for Akarcay Basin
  1. Tez No: 425749
  2. Yazar: HASAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TOMBUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Entegre su kaynakları yönetimi, havza yönetimi, WEAP modeli, Akarçay Havzası, Integrated water resources management, River basin management, the WEAP model, Akarçay Basin
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, Akarçay Havzasına dair su bütçesinin hesaplanması ve entegre su kaynakları yönetimi için WEAP (“Water Evaluation and Planning”System) programından yararlanılmıştır. WEAP Modelinde, akım gözlem istasyonlarından elde edilen uzun yıllar (1960-2010) yağış, akış, buharlaşma vb. gibi hidrolojik verileri ile nüfus, sulama arazileri ve endüstriyel su kullanımlarına ait istatistiki veriler kullanılmıştır. Söz konusu veriler dikkate alınarak WEAP programında model oluşturulmuştur. Oluşturulan model ile geleceğe yönelik (2011-2050) iyimser ve kötümser senaryolar türetilerek havzanın su bilançosu hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, WEAP (“Water Evaluation and Planning”System) program has been used for estimating the water budget and integrated water resources management regarding Akarçay Basin. In WEAP Model, long term hydrological data obtained from flow observation stations such as precipitation, inflow, evaporation and some statistical data in respect to population, irrigation areas and industrial water usage have been used. In the program of WEAP, a model has been created with considering mentioned data. With created model, water budget has been calculated for future (2011-2050) by producing negative and positive scenarios in this basin.