Human resource management practices and organizational commitment
İnsan kaynakları yönetimi uygulamaları ve örgütsel bağlılık
  1. Tez No: 426104
  2. Yazar: ABDİRAHMAN SALAD WARSAME
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. AKIN MARŞAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: HRM Practices, Organizational Commitment, Perceived Organizational Support, Industries Sector in Somalia, IKY Uygulamaları, Örgütsel Bağlılık, Algılanan Örgütsel Destek, Somali'deki Sanayi Sektörü
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
The purpose of this study is to investigate the relationship between human resource management practices and organizational commitment. HRM practices particularly addressed six dimensions; reward, compensation, selection, training, information sharing and performance appraisal. This study basically involved survey of the employee telecommunication sector, Mogadishu Somalia. Total of 210 questionnaires were disturbed into the respondent and 125 questionnaires were returned so the date was analyzed“Statistical Package for Social Science”(SPSS) Version 18. Multiple regression analysis and correlation were used to analyses the data. The findings show evidence of that there is significant and positive correlation between six dimensions of human resource practices toward Organizational commitment (OC). The findings set up that there were relationship between the independent variables HRM practices and were positive relationships between HRM practices and Organizational commitment dependent variables. Finally, the searcher has developed a conceptual framework based on the literature reviews, and from there the researcher constructed the research`s hypothesis. Foundation on the result, theoretical implications, limitations, conclusion and suggestions for future research are also highlighted.
Özet (Çeviri)
Bu çalışmanın amacı ilişkisinin araştırılmasıdır. İnsan Kaynakları Yönetimiyle (İKY) Örgütsel Bağlılığın IKY,uygulamalarında özellikle 6 temeli esas alır.Bunlar;ödül,tazminat,seçim,eğitim,bilgi paylaşımı ve performans değerlendirmedir. Bu araştırma temel olarak Mogadişu Somali'deki telekomünikasyon sektöründe çalışan işçileri araştırıyor.Toplam 210 anketin uygulandığı bu çalışmada 125 anket faydalı olmuş ve alınan veriler de ''Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paketi'' 18. versiyonuna göre incelenmiş. Çoklu regresyon analizi ve korelasyon tekniği verilerin analizi için kullanılmıştır. Buradan alınan bulgular da bize insan kaynaklarının 6 temel esasıyla örgütsel bağlılığın önemli ve olumlu bir ilişkisinin olduğunu işaret ediyor. Bulgular bağımsız değişkenlerle İnsan Kaynakları Yönetimi'nin ilişki içerisinde olduğunu ve İnsan Kaynakları Yönetimi'yle Örgütsel Bağlılığın olumlu bağımlı değişkenlerinin olduğunu belirtiyor. Son olarak;araştırmacı,araştırmasının kavramlara dayalı iskeletini edebiyat araştırmalarını ve araştırma hipotezlerini esas alarak meydana getiriyor.Sonuçlardan çıkarımımız ise;teorik içerikler,sınırlamalar,sonuçlar ve teklifler gelecek araştırmalar için de hatırlanacak.