İnsan kaynakları yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlık ve iş tatminine etkisi: manisa organize sanayi bölgesindeki uluslararası işletmelerde bir araştırma
The impact of human resource management practices on organizational commitment and job satisfaction: a research in international business in the manisa organized industrial zone
- Tez No: 957707
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYLAN GAZİ UÇKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları, Örgütsel Bağlılık, İş Tatmini, Human Resource Management Practices, Organizational Commitment, Job Satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu tez çalışması, uluslararası işletmelerde uygulanan insan kaynakları yönetimi (İKY) uygulamalarının çalışanların iş tatmini ve örgütsel bağlılık düzeylerine etkisini çok boyutlu olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Küreselleşmeyle birlikte artan rekabet, işletmelerin insan kaynakları politikalarına daha fazla önem vermesini gerektirmiştir. Çalışan memnuniyeti ve bağlılığı, sürdürülebilir başarı açısından stratejik bir değere sahiptir. Bu çalışma, bu değişkenler arasındaki ilişkileri analiz ederek uygulayıcılara yol gösterici öneriler sunmayı hedeflemektedir. Araştırma, Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren uluslararası işletmelerde gerçekleştirilmiş; 281 çalışandan anket yoluyla veri toplanmıştır. Katılımcıların %64,8'i erkek, %35,2'si kadındır. Bulgular, İKY uygulamalarının iş tatmini üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve olumlu etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle adil performans değerlendirme, kariyer gelişimi, açık iletişim ve destekleyici yönetim gibi unsurlar, çalışanların işlerinden duyduğu memnuniyeti artırmaktadır. Ancak, İKY uygulamalarının genel örgütsel bağlılık üzerinde doğrudan etkisi bulunmamıştır. Buna karşın, normatif bağlılık üzerinde pozitif bir etkisi olduğu saptanmıştır. Ayrıca, iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki mevcuttur. Sonuç olarak, İKY uygulamalarının bağlılığı dolaylı yoldan etkileyebileceği anlaşılmaktadır. Etkin İKY politikaları, çalışan davranışlarını olumlu etkileyerek kurum bağlılığını güçlendirebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the multidimensional effects of Human Resource Management (HRM) practices on employees' job satisfaction and organizational commitment in international businesses. Increasing global competition has compelled companies to give greater importance to their HR policies. Employee satisfaction and commitment are strategically valuable for sustainable success. This study seeks to analyze the relationships between these variables and provide practical recommendations for practitioners. The research was conducted in international companies operating in the Manisa Organized Industrial Zone, with data collected through surveys from 281 employees, 64.8% male and 35.2% female. The findings reveal that HRM practices have a statistically significant and positive impact on job satisfaction. Practices such as fair performance evaluations, career development opportunities, open communication, and supportive management enhance employees' satisfaction with their jobs. However, no direct effect of HRM practices was found on overall organizational commitment. Nevertheless, a significant positive effect was observed on normative commitment, indicating that HRM practices may foster a sense of responsibility toward the organization. Additionally, a meaningful and positive relationship was identified between job satisfaction and organizational commitment. Satisfied employees tend to feel a stronger sense of belonging, particularly enhancing emotional and normative dimensions of commitment. In conclusion, HRM policies in international businesses should be seen not only as operational tools but also as strategic instruments that shape employee behavior. Effective HRM practices can positively influence employee attitudes and indirectly strengthen organizational commitment.