İlkokul öğretmenlerinin ve yöneticilerinin zorbalığa ilişkin tutum ve davranışları: Beşiktaş örneği
The attrıbutes and behavıors of prımary school techers and school admınıstrators towards bullyıng: The case of Beşiktaş
  1. Tez No: 426109
  2. Yazar: RESUL YİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞİRİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zorbalık tutumları, İlkokul, Öğretmenler, Okul yöneticileri, Attitudes towards bullying, Elementary school, Teachers, Administrators
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Okul ortamının huzurlu ve güvenli olması öğrencilerin gelişimi için oldukça önemlidir. Okullarda yaşanabilecek olumsuz tecrübeler çocuklar üzerinde uzun ve kısa dönemde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Okul ortamını oldukça olumsuz etkileyen ve okulda huzuru bozan davranışların başında kuşkusuz zorbalık olayları gelmektedir. Zorbalığa olabildiğince erken dönemde müdahale edilmesi öğrencilerin ilerleyen dönemlerde bu davranışlarından kaçınmasına olumlu etkide bulunacaktır.Zorbalık bugün önemli sayıda öğrenci nüfusunu etkileyen ciddi bir kişisel, eğitsel ve sosyal problem olarak kabul görmektedir. Bu bağlamda, öğretmenlerin ve yöneticilerin zorbalık olaylarına anında müdahale edebilecek yegane yetişkinler oldukları gerçeğine de göz önünde bulundursak, öğretmenlerin zorbalığa ilişkin tutumlarının ve bu vakalara verdikleri tepkilerin belirlenmesi oldukça önem kazanmaktadır. Öğretmenlerin zorbalık vakalarına müdahale ettiklerinde zorbalık olaylarının etkilerinin azaldığı ortaya çıkmaktadır. Bu özellikle zorbalıkla mücadele için oldukça önemlidir. Bu çalışmanın temel amacı ilkokul öğretmenlerin ve yöneticilerinin zorbalığa ilişkin tutumlar ve davranışlarını belirlemektir. Bunun için İstanbul, Beşiktaş ilçesindeki ilkokullarından 105 katılımcı ile görüşmeler yapılmış ve Okul Zorbalığına İlişkin Öğretmen Tutumları Ölçeği uygulanmıştır. Veriler Sosyal Bilimler için İstatistik Programı olan SPSS ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların okulda zorbalık davranışına ilişkin grupları oluşturan öğretmen ve yöneticilerin tutumları ile çeşitli demografik değişkenler arasında farklılık bulunmamıştır. Katılımcılar düşünce,davranış ve duygu toplam tutum puanları yüksek çıkmış olup katılımcıların istendik tutumlara sahip olduğu şeklinde yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The safety and peacefulness of the school environment is very important in terms of proper child development. Negative experiences that children go through during school times can have negative effects on children in both short and long term. Bullying is one the most important events that can influence school environment negatively.Dealing with bullying earlier will affect the students positively to avoid such behaviours. Bullying today is accepted as a serious educational and social problem that affects a considerable population of students. In this respect, given that both teachers and school administrators are ones that can intervene to the problem in its very context, it is vital to determine the attributes and reactions of teachers and school administrators towards bullying.It is seen that when the teachers deal with bullying, the effects of bullying events decrease. This is very important for combating bullying. The basic aim of the present study is to determine the attributes and behaviors of primary school teachers and administrators towards bullying. In doing this, 105 teachers and administrators in İstanbul, Beşiktaş interviewed and the Survey of the Attributes of Teachers towards School Bullying was administrated. Datas are analyzed with SPSS which is statistics programme for Social Sciences. At the end of the survey, it was found no difference between the attributes of teachers and administrators forming groups of participants related to bullying behaviour at school and different demographic variables. The attribute points of the participants' opinions, behaviours and emotions are high and it is interpreted that the participants have the requested attributes.