İlkögretim 2. sınıf ögrencilerinın yeterli ve dengeli beslenme eğitiminde yaratıcı dramanın etkililiği
Effectiveness of creative drama in sufficient and balanced nutrition education of primary 2nd class students
  1. Tez No: 426246
  2. Yazar: SEDA ÖZENSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yaratıcı drama, beslenme eğitimi, ilköğretim, Creative drama, nutrition education, primary
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitimin Kültürel Temelleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, yaratıcı dramanın bir yöntem olarak, geleneksel öğretim yöntem ve tekniklerine göre temel beslenme bilgi ve alışkanlıklarını kazandırmadaki etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2009-201 O eğitim-öğretim yılında, Ankara Ili, Çankaya ilçesi, ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel ilköğretim Okulu'nda öğrenim gören 2. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Okulda bulunan 7 ikinci sınıf şubesinden, A, B, E şubeleri kontrol grubu, D, F, G şubeleri deney grubu olarak yansızlık yoluyla kura çekilerek belirlenmiştir. Her sınıfın mevcudu 26 öğrenciden oluşmaktadır. Yöntem olarak son test kontrol gruplu deneme modeli kullanılmış, elde edilen veriler SPSS programında çözümlenmiştir. Deney ve kontrol grubu arasında başarı düzeyleri açısından fark olup olmadığı t testi ile test edilmiştir. Deney grubunda, konular işienirken yaratıcı drama yöntemi, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntem ve teknikleri (anlatım, soru cevap) kullanılmıştır. Uygulamadan elde edilen sonuçlara göre deney ve kontrol gruplarının son testleri toplam puanları arasında fark olduğu ve bu farkın yaratıcı drama yönteminin uygulandığ ı deney grubu lehine olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the effectiveness of creative drama as a technique in getiing students to acquire the knowledge and develop the habit of traditional techniques and methods according to traditional teaching methods and techniques. The study group of the research is the 2009-201 O academic year second grade students of METU Private Primary School in Ankara. There were totally 7 second grade classes; A, B, E branches were determined as control group and D, F, G branches were determined as experimental group by lot drawn with the principle of neutrality. Each classroom has 26 students. The method of the research is control group experimental model and data were analyzed by the SPSS computer program. The differences of achievement levels of control and experimental groups are tested by t-test method. In the experimental group, creative drama techniques, meanwhile in the control group, traditional techniques and methods (presentation, question-answer) have been u sed. According to the results obtained from implementation, difference was determined between total posttest seeres of experimental and control groups. And it was alsa found out that this difference was in favor of the experimental group.