Tarihselcilik düşüncesi bakımından ibn Haldun
Ibn Khaldun: in terms of historicism thought
  1. Tez No: 426315
  2. Yazar: MUHAMMET İRĞAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJDET DURAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Tarih, Philosophy, History
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Haldun, Wilhelm Dilthey, Tarih, Tarihsellik, Tarihselcilik, Tarih Felsefesi, Ibn Khaldun, Wilhelm Dilthey, History, Historicity, Historicism, Philosophy of History
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
İbn Haldun, ilmî kişiliği bakımından İslâm düşünce tarihinde çığır açmış çok yönlü bir filozoftur. Onun Mukaddime adlı eseri, kendi alanında gelmiş geçmiş en büyük eser niteliğindedir. İbn Haldun'un, geleneği aşan, kritik-analitik düşünme metoduna dayalı ve tarihselci bir perspektifte ortaya koyduğu tarih ve toplum anlayışı, yakın dönem Batı medeniyetine ait tarihselcilik düşüncesinin entelektüel kodlarını içermekte ve adeta bu düşüncenin kaynağını teşkil etmektedir. 19. yüzyıl Almanya'sında özellikle Wilhelm Dilthey'in öncülüğünde sistemleştirilen tarihselcilik düşüncesi, pozitivist bilgi ve bilim anlayışına karşı tarihsel bilgi ve tinsel bilim anlayışını savunan, insan doğası ve toplumun ancak tarihsel bir perspektiften anlaşılabileceğini ileri süren felsefî bir akımdır. İbn Haldun'a ait kavramsal çerçeve ve metodolojinin, tarihselcilik düşüncesi bakımından analiz edileceği söz konusu bu çalışmada, bir yandan İbn Haldun'a ait tarihselci bakışın genel özellikleri; diğer yandan da İbn Haldun'un, Batı kaynaklı bu düşünceyi hangi yönleriyle etkilediği konusunda tesbitler yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Ibn Khaldun is a philosopher who is a pioneer in Islamic history of thought and sophisticated in terms of scientific personality. His work called Muqaddimah is the greatest work ever in his field. Ibn Khaldun's perception of history and society which is beyond tradition, based on method of critical-analytical thought and he put forward with the perspective of historicity includes intellectual codes of historicism thought belong to early western civilisation and consists source of this idea. The historicism thought which systemized in 19th century's Germany especially pioneering Wilhelm Dilthey, is a philosophical doctrine which is argues historical knowledge and human scientific idea towards positivist knowledge and science, and human nature and society can be understood just only via historical perspective. In this study via analysing Ibn Khaldun's concepts and methods in context of historicism thought, on the one hand will be detected general aspects of Ibn Khaldun's historicity perspective on the other hand how effected Ibn Khaldun this western idea.