Analitik hiyerarşi süreci ve bulanık analitik hiyerarşi süreci yöntemlerinin insan kaynaklarının seçiminde kullanılması: Güvenlik sektöründe bir uygulama
The use analytic hierarchy process and fuzzy analytic hierarchy process at human resource selection methods: An application in security sector
- Tez No: 426352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ÖMÜRBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynağı Seçimi, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP), Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci (BAHP), Human resource Selection. Analytic Hierarchy Process (AHP), Fuzzy analytic hierarchy process
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
İnsan kaynağı seçim süreci, hayatın her alanında olduğu gibi işletmeler içinde büyük öneme sahiptir. İşletmelerin çalışma hayatına devam edebilmesi ve geleceğini sürdürebilmesi için kuruluş aşamasından itibaren doğru insan kaynağı en uygun pozisyonla eşleştirmesi gerekmektedir. Bu eşleştirme ne kadar başarılı olursa işletmeler sonraki aşamalarında o oranda başarılar elde edeceklerdir. Seçim sürecinde insan kaynağı ve pozisyon uyumunu göz ardı eden işletmeler hem kendi geleceklerini hem de çalışan insan kaynağı olumsuz yönde etkilemiş olacaktır. Bu durum insan kaynağı seçim sürecinin, işletmelerin geleceği ve insan kaynağının verimi için ne kadar önemli bir aşama olduğunu göstermektedir. İnsan kaynağı seçim süreci çok sayıda kriterin dikkate alındığı bir karar verme durumudur. Bu nedenle insan kaynağı seçim sürecinde Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir. Analitik Hiyerarşik Süreci (AHP), Analitik Ağ Süreci (ANP), TOPSIS, ELECTRE, VIKOR, UTADIS, MAUT vb. yöntemler yaygın olarak kullanılan çok kriterli karar verme yöntemleridir. Bu çalışmada da, çok kriterli karar verme yöntemleri ile insan kaynağı seçimi konusu ele alınmıştır. Çalışmada bir özel güvenlik firması için insan kaynağı seçiminde Analitik Hiyerarşi Süreci ve Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci yöntemleri kullanılmıştır. AHP ve Bulanık AHP yöntemleri ile karar vericilerin objektif ve sübjektif yargılarına yer vererek bir model oluşturulmuştur. Oluşturulan bu model; işletmede insan kaynağı seçimine yardımcı olmak, verimliliği artırmak ve en uygun insan kaynağı seçimini kolaylaştırmıştır. Çalışma sonucunda insan kaynağı seçim surecinde kullanılan en önemli kriterin işe özgü özellik kriterinin olduğu görülmüş ve en uygun insan kaynağı de ADAY 2 olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Human resource selection process has major importance for companies as in the every state of life. Companies have to place the suitable human resource to the most appropriate position from the beginning to carry on their professional life and progress in the future. The companies will be successful in the next stages as much as this placement is successful. Companies which disregard the harmony between human resource and position will negatively affect both working human resource and their own future. This situation shows what an important stage is the human resource selection process for the future of the companies and performance of the human resource. Human resource selection process is a decision making situation which involves multiple criteria. for this reason, multi-criteria decision-making techniques should be used in human resource selection process. Analytic Hierarchy process (AHP), Analytic Network process (ANP), TOPSIS, ELECTRE, VIKOR, UTADIS, MAUT and etc are common used multiple criteria decision making methods. Human resource selection with multi-criteria decision making methods has been used in this study. Analytic Hierarchy process and fuzzy Analytic Hierarchy process techniques have been used to select human resource for a private security company. A model has been generated by featuring objective and subjective judgments of decision makers with AHP and Fuzzy AHP. This generated model has facilitated the selection of the most appropriate human resource for the company and has increased the performance. İn the result of the study, it has been seen that the most important criterion in human resource selection process is job- related qualification criterion and the most appropriate human resource is the candidate 2.