Kayısı ihracatının Malatya ili ekonomisine etkileri ve ihracatçıların yapısal özellikleri
The effects of apricot export on economy of Malatya province and characteristics of exporters
  1. Tez No: 426354
  2. Yazar: MURAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ADEM HATIRLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Apricot Export, Economy of Malatya, Apricot, Effects of Exportation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tez çalışmasında, Malatya ili ekonomisi içinde önemli yere sahip olan kayısı ihracatının ilin ekonomisine olan etkileri incelenmiştir. Çalışmanın amacı, kayısı ihracatının Malatya ili ekonomisi içindeki edindiği yerin değerlendirilmesiyle birlikte, kayısı ihracatçılarının yapısal özelliklerinin belirlenmesidir. Araştırmada, Malatya ili sınırları içerisinde yer alan 69 kayısı ihracatı işletmesi üzerine anket çalışması gerçekleştirilmiştir. İhracatçı firmalarla yüz yüze görüşülen bu süreçte anket yoluyla toplanan veriler irdelenerek Malatya ilinin ekonomisi ile kayısı ihracatı arasındaki ilişkili faktörler analiz edilmiştir. Anket dışında yüz yüze görüşmelerde elde dilen verilerde değerlendirilerek çalışmada problemlerin tespitine ışık tutarak çözüm önerilerinin geliştirilmesinde fayda sağlamıştır. Araştırmanın analizinde, Malatya ilinde gerçekleştirilen kayısı ihracatının etkisinin pozitif yönlü ve tesirinin de olumlu olduğu ortaya çıkmıştır. Ancak Malatya ekonomisi içinde kayısı ihracatının olumlu etkisi pozitif yönlü olsa da tüm yönleriyle değerlendirildiğinde potansiyelinin düşük kaldığı gözlemlenmiştir. Bu durum araştırmanın çıktıları açısından altı çizilen problemlere de vurgu yapmıştır. Kayısı ihracatının Malatya ili ekonomisi için büyük önem arz ettiği ve diğer sektörler açısından da tetikleyici bir faktör olduğu çalışmada yer almıştır. Ayrıca araştırma sırasında tespit edilen sorunlar, çözüm önerileriyle birlikte çalışmada detaylı olarak anlatılmıştır. Anahtar Sözcükler: Kayısı İhracatı, Malatya Ekonomisi, Kayısı, İhracatın Etkileri
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impacts of export of apricots, which occupies an important place in the economic life of Malatya province. This study aims to determine the factors which affect the economic development in terms of export of apricots, as well as evaluating the overall place of the export of apricots in economy of Malatya province. In addition to this, it is also aimed to determine the fundamental structural characteristics of apricot exporters. In this study, a survey was carried out on 69 apricot export enterprises located within the boundaries of the Malatya province. Data collected through survey over exporting companies have been scrutinized and the related factors between the economy of the province of Malatya and apricot export have been analyzed. Along with the surveys, other data obtained with interviews carried out with face to face interviews have been separately evaluated. As a result of the research, it appeared that the effect of the apricot export realized was positive in the province of Malatya, and its impact was also positive. However, in spite of the fact that the effect of the apricot export within the economy of Malatya is positive, it was observed that the potential remained is low when it was assessed with all its aspects. This situation emphasized the underlined problems in terms of the research outputs. It has been strongly indicated in the study that apricot export has great importance for the economy of the province of Malatya, and that it is a triggering factor in terms of other sectors.