Analitik hiyerarşi proses yöntemi ile konut seçimi: Isparta'da bir uygulama
House selection using analytical hierarchy process: An application in Isparta
  1. Tez No: 426390
  2. Yazar: SÜLEYMAN KAĞAN GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN SULAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Seçimi, Çok Kriterli Karar Verme, Analitik Hiyerarşi Proses, Housing Selection, Analytic Hierarchy Process, Multi Criteria Decision Making
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Konut seçimi, bireyin hayatında az sayıda yapacağı ve maddi olarak yüksek meblağlar ödeyeceği bir seçimdir. Bu seçim ayrıca gereken paranın bir tek seferde kazanıldığı istisnai durumlar haricinde, uzun yıllar sonucunda biriktirilen kazançlarla ve/veya çeşitli finans kuruluşlarından alınan kredilerle yapılmaktadır. Dolayısıyla bireyler yaşayacakları evlerin seçimini yaparken kendilerine en uygun olan tercihi yapmak istemektedirler. Bu çalışmada Isparta ili içerisinde ev seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken ölçütlerin belirlenmesi, bu ölçütlerin birbirlerine oranla önem derecelerinin hesaplanması, farklı özelliklere sahip olan alternatif ev tipleri arasından en uygun olanlarının tercih sıralamaları ile belirlenmesi hedeflenmiştir. Ölçütlerin önem derecelerini belirlemek ve alternatifler arasından sıralama yapabilmek için AHP yönteminden faydalanılmıştır. Böylelikle kullanıcıya seçim yaparken yapacağı öznel seçimlere yardımcı olması anlamında sayısal veriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
It is one of the high-cost and once in a lifetime choices to purchase a house. Affording it usually costs life-long savings and/or bank loans, if we consider the necessary amount of money earned in a go as an exception. Therefore, individuals desire to claim the most plausible house they can choose. In this study, the aim is to establish most vital points in house choosing, calculating relative advantages between these points, ranking between the most appropriate house alternatives. To determine importance of criterions and for ranking between alternative houses Analytic Hierarchy Process is used. Therefore, an opportunity to compare data outputs of both methods has arisen and consumers are provided with the necessary quantitative data to help them on with their subjective choices.