Enflasyon ile ekonomik büyüme ilişkisi: 1962-2011 dönemi Türkiye örneği
Relationship between inflation and economic growth: 1962-2011 period the case of Turkey
  1. Tez No: 426441
  2. Yazar: SEREN ÖZGÜN TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNAL ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Ekonomik Büyüme, Türkiye, Zaman Serisi Analizi, Inflation, Economic Growth, Turkey, Time Series Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma 1962- 2011 dönemi yaklaşık 50 yıllık bir sürede Türkiye'de enflasyonun ekonomik büyüme üzerindeki etkisini tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada öncelikle tanımsal olarak enflasyon ve ekonomik büyüme kavramlarıyla ilgili bilgiler aktarılmaktadır. Daha sonra enflasyon ve ekonomik büyüme ilişkisine yönelik kuramsal yaklaşımlarda iktisat okulları ve görüşleri değerlendirilmekte, daha sonraki aşamada ise konuyla ilgili ampirik çalışmalar irdelenmektedir. Enflasyonun ekonomik büyüme üzerine etkilerinin varlığını test etmek amacıyla zaman serileri analizi yapılmaktadır. Analiz; 1962-2011 dönemini kapsayan yıllık verilerle Türkiye Ekonomisi için enflasyonun ekonomik büyüme üzerine etkisinin varlığı Johansen Eş Bütünleşme analizi ile test edilmiştir. Yapılan bu analiz sonucunda Türkiye'de enflasyonun, ekonomik büyüme üzerine etkisinin varlığı tespit edilmiş ve bu etkinin negatif yönlü olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study 1962- 2011 period in a period of about 50 years in Turkey aims to estimate the impact of inflation on economic growth. In this study first discusses descriptive information about the concept of inflation and economic growth. Then being assessed inflation and economic growth in the theoretical approach to economics school relations and views, in the later stages of empirical studies on the subject are discussed. The time series analysis in order to test for the presence of the effects of inflation on economic growth is maintained. Analysis; 1962-2011 period, the presence of the impact of inflation on economic growth for Turkey in Economics with annual data covering has been tested by Johansen Cointegration analysis. As a result of this analysis showed that the inflation rate in Turkey has been detected the presence of effects on economic growth and have reached the conclusion that this is a negative impact.